Blogg

Guide: Hur kan ert företag skydda sig mot de skenande elpriserna?

14 december 2021, 09:30

Man tar emot beställning via telefon på café

De senaste månaderna har elpriserna stigit till höga höjder jämfört med tidigare år. Elkonsumenterna i landets södra delar har under 2021 betalat drygt 17 miljarder mer än konsumenter i norr, vilket motsvarar ungefär 40 öre/kWh mer i södra Sverige jämfört med norra. Jämfört med åren 2018-19 då skillnaden sammanlagt var knappt en miljard har utvecklingen skenat (2020 var det runt 9 miljarder).

Detta beror på flera faktorer, bland annat det istäcke som lagt sig på tre älvar samtidigt, nedläggning av kraftverk i söder och högre efterfrågan under årets kallare månader. Här kan ni läsa mer om vad som orsakar de höga elpriserna.

De höga elpriserna är ett faktum, men vad kan ni göra för att skydda ert företag mot det skenande elpriserna? Vi har sammanställt en guide för att ni ska kunna ta ett informerat beslut och känna trygghet.

Rörligt elavtal med möjlighet att frysa priset

Det finns många fördelar med ett rörligt elpris – det ligger ofta lågt under årets varmaste månader och historiskt har prisbilden varit låg över tid. Risken är dock att man råkar ut för pristoppar under årets kallare månader. För de företag som vill ta del av det rörliga prisets fördelar men ändå känna trygghet kan ni välja tilläggstjänsten Prissäker. Det innebär att ni fyra gånger om året får ett erbjudanande om att frysa priset. Ni väljer själva om ni vill ta del av det i två månader åt gången eller behålla ert rörliga elavtal.

Läs mer om Prissäker här.

Fast elavtal med möjlighet att ändra priset

Ett fast elpris ger trygghet och gör det enklare att budgetera för hela året när man vet exakt vad man kommer att betala. Risken här är att ni väljer att låsa ert pris i en mindre fördelaktig marknad. Säg till exempel att ni skulle låsa ert elpris nu när priset ligger högt, det skulle ge er trygghet i stunden men ni skulle också sitta fast med det priset när marknaden går nedåt. För att lösa det problemet kan ni lägga till produkten Bytesgaranti. Med Bytesgaranti får ni möjlighet att byta till ett nytt fastpris om priserna skulle sjunka.

Kontakta vår kundservice på 020-818 818 för att få veta mer.

Med mål att slå det rörliga elpriset året runt

Fortum Smart är vår portföljförvaltning som hjälper företag med strate­giska och smarta elinköp. Fortum Smart har som mål att slå det rörliga elpriset över tid. Delar av elen i portföljförvaltningen är inköpta 2-3 år innan den säljs till er. Fortums experter gör alltså delinköp av el när elpriset är lågt vilket gör att det här elavtalet är ett sätt att sprida risker och undvika pristoppar.

Läs mer om Fortum Smart här.

Skydda er mot pristoppar genom att ta kontroll

Att välja ett tryggt elavtal är det första steget för att skydda er mot oväntade pristoppar. Det andra, och minst lika viktiga steget, är att se över och ta kontroll på er elanvändning. Med vårt digitala verktyg Fortum Online kan ni visualisera er elanvändning månad för månad, dag för dag och till och med timme för timme. Verktyget gör det lättare för er att se hur era insatser för att minska er elanvändning påverkar er elkostnad. Här kan ni ta del av tips på hur ni kan sänka er elanvändning. 

Läs mer om Fortum Online här.

Våra experter står självklart redo för att vägleda er till rätt elavtal. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snabbt vi kan.

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.