Blogg

Frys elpriset innan kylan slår till

22 november 2021

Winter frost on flowers

På samma sätt som med fast ränta på ditt bolån kan du även binda elpriset och därmed vara mer trygg i vad du betalar per kWh, under de perioder då elpriset ofta går upp.

När vinterkylan väl kommer och elpriserna sticker i väg kan det vara skönt att veta vad som väntar på elräkningen. Med tilläggstjänsten Prisskydd kan du välja att binda elpriset tillfälligt under två månader i taget, vid fyra tillfällen per år.

Pengar att spara

– De kunder som skaffade Prisskydd under den kalla vintern 2021, då elanvändningen var hög eftersom många satt på hemmakontor och överlag spenderade mycket tid mellan husets fyra väggar, gjorde en bra affär, säger Carina Leinder, affärschef på Fortum och ansvarig för tilläggstjänsten Prisskydd.

Medan det rörliga spotpriset (elområde 3) på el i januari och februari var drygt 70-76 öre per kWh, betalade de som hade ett Prisskydd inte mer än cirka 51,98 öre för samma period. Det fanns alltså pengar att spara.

Avtal fast pris

– Prisskydd fungerar så att vi på Fortum går till den nordiska elbörsen och köper ett fast pris för våra kunders räkning. Avtalet gäller för två månader i taget och när du som kund har den tilläggstjänsten hos oss på Fortum kan du binda priset fyra gånger per år, två månader i taget varje gång. Det är så klart valfritt att binda priset och heller ingen garanti att man tjänar på att ha Prisskydd, eftersom vi inte vet med säkerhet hur priserna på elbörsen kommer att utvecklas, säger Leinder.

Prisskydd ger förutsägbarhet

Under hösten och mot vintern har det varit ovanligt höga elpriser eftersom vattenmagasinen har legat på låga nivåer. Det kan innebära tusentals kronor i skillnad för ett vanligt svenskt hushåll, när priset per kilowattimme varierar som det har gjort.

–Prisskydd är dels en tjänst för den prismedvetna, dels för alla som vill ha förutsägbarhet. Vi lovar ett fast pris per kWh, men du kan själv påverka hur mycket el du använder, säger Leinder och uppmanar alla att försöka göra mer för få hålla sin elanvändning på en låg nivå.

Läs våra energispartips här.

Topp 5-lista över de största energibovarna i hemmet

Uppvärmning – Hemmets största energibov är kanske inte så förvånande, uppvärmningen. Testa att sänk värmen hemma med någon eller några grader. En grad motsvarar cirka 5% i uppvärmningskostnad. Så testa dig fram till den perfekta temperaturen både för dig och plånboken.

Golvvärme och handdukstorken – Visst är det skönt när det värmer under fötterna och handduken är varm och mjuk? Se till att vara så effektiv som du kan med golvvärmen och handdukstorken så att de inte står på dygnet runt.

Stand-by-läge – Sätter du TV:n i stand-by när du inte använder den? Det kan vara en god idé att börja stänga av den helt. Och även undvika att ha telefon- eller datorladdare inkopplade.

Duscha snabbare – Det går åt mängder av energi för att transportera, rena och producera rent dricksvatten, som vi bland annat duschar i dagligen. En dusch på 6 minuter motsvarar cirka 72 liter vatten (!). Om du kan halvera det sparar du alltså hela 36 liter vatten.

Tvätta i fylld maskin och skippa torktumlaren – Ett klassisk sparknep som fortfarande gäller är fyllda tvättmaskiner och att köra på eco-programmet. Sen sparar du också på att lufttorka kläderna i stället för att använda torktumlaren.

Räkna med hög efterfrågan

Du kan läsa mer om Prisskydd här eller teckna det direkt i Mitt Fortum. I en period där utgifterna hopar sig är det skönt med lite förutsägbarhet. Samtidigt som du blir mer medveten kring din elanvändning.

– Den feedback vi har fått från kunder med Prisskydd hos Fortum hittills är positiv. Jag tror dessutom att efterfrågan kommer att öka nu i vinter, spår Carina Leinder.

Du vet väl om att du som kund hos Fortum har allt om din el samlat på ett och samma ställe? Ladda ner appen (iPhone eller Android) och logga in på Mitt Fortum, med BankID, för att få full koll på din el.

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

  • Fast och tryggt elpris då elpriset ofta är som högst
  • Två månader i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris

Läs mer om Prisskydd!

Logga in och teckna!