Blogg

Framtidens mode – i brytpunkten mellan tech och hållbarhet

31 mars 2022, 14:10

Man tar selfie i naturen

Modebranschen upplever en efterlängtad nytändning. Konrad Olsson, chefredaktör på magasinet och plattformen Scandinavian MIND, är en av de som dykt ner djupast i den bubblande grytan där teknik och digitalisering möter hållbarhet. Vi tog tempen på vad som håller på att hända.

Vilka möjligheter ser du i den nya modevärlden?

– Det börjar verkligen hända spännande saker igen. Branschen har fått mycket kritik ur ett hållbarhetsperspektiv och det kommer ständigt nya siffror som visar på detta – till exempel att vi använder våra plagg i snitt tre gånger. Senaste skräcksiffran jag såg var att 70 procent av de plagg vi köper används en gång eller mindre. Vi tillverkar samtidigt 100 miljarder plagg globalt varje år och siffran ökar kraftigt hela tiden – det är uppenbart helt vansinnigt. Men de nya teknologier som vi har pratat om under de senaste åren – till exempel AR/VR, blockchain, 3D-printing, AI – sammansmälter nu på ett intressant sätt inom modevärlden. Och det är just i samspelet mellan teknik och hållbarhet som de nya aktörerna kommer fram. Jag känner mig väldigt hoppfull för modebranschen just nu.

Hur kan så kallad fashiontech revolutionera branschen?

– Mycket på det här området händer faktiskt i Finland just nu. Det finns ett bolag som heter Spinnova som gör helt nya material av trä och återvunna fibrer. Infinited Fiber och Metsä Spring är två andra bra exempel. I Sverige har Renewcell tagit fram en lösning för att verkligen kunna återvinna bomull. Generellt är det tydligt att vi måste sluta tillverka nya material, och istället se på hur vi kan återvinna det vi redan har producerat. Där befinner vi oss fortfarande ganska tidigt i utvecklingen – enorma mängder textilier eldas upp varje dag, vilket är fasansfullt. Man kan misstänka att second hand-marknaden egentligen har potential att bli lika stor som fast fashion. Men det är när man sammanför olika innovationer och adderar nya konsumentbeteenden som det verkligen kan ta fart.

Varför är digitalt mode intressant?

– Bara det senaste året har det pratats mycket om digitala tillgångar, NFT:er och hur gaming-världen har börjat betrakta mode. Mitt intresse för den här utvecklingen kommer från min dotter som spelar Roblox. En dag ropade hon på mig för att ville ha råd om vilken keps hon skulle ha på sig. Men när jag kom dit hade hon ingen keps alls, utan det var bara inne i spelet – hon gjorde alltså ingen skillnad mellan sig själv och avataren på skärmen. Då var det något som föll på plats för mig – och sedan dess har jag intresserat mig mycket för hur vi kan uttrycka vår personliga identitet i digitala miljöer. För den yngre generationen är detta redan självklart. Så kan vi överföra en del av den fysiska modevärlden till den digitala finns det en väldigt intressant utveckling där. Man kan till och med se framväxten av en helt ny digital modeindustri – som bara står för 3 procent av klimatavtrycket i jämförelse med fysiskt mode. The Fabricant är ett spännande exempel.

Läs även mer om ett av våra innovationsprojekt tillsammans med Spinnova.

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet