Blogg

Fortum förklarar: Vad är skillnaden mellan volt, watt och ampere?

03 juli 2020, 09:57

hand turning switch on

När vi snackar om el använder vi oss av en rad olika termer och det kan helt ärligt vara lite förvirrande. Här försöker vi reda ut skillnaden mellan volt, ampere och watt.  

Alla tre är måttenheter, men för vad? Även om vi i dagligt tal använder ordet ”el” om det mesta som har med elektricitet att göra, blir det lite mer komplicerat om vi tittar på hela processen – från el som går genom stickkontakten till att det lyser i kökslampan.  

Volt

Volt (V) kallas ofta måttenheten för elektrisk spänning, men volt är faktiskt en måttenhet för potential till elektrisk spänning. När vi säger att de flesta eluttag i Sverige har en spänning på 230V, talar vi om hur mycket elektriskt spänningstryck som kan användas när något är anslutet. När vi säger att det finns 230V spänning i hemmet betyder det att vi har 230V tillgängligt spänningstryck för att leverera till ansluten elektrisk utrustning.

Ampere

Mätenheten för elektrisk ström (främst i ledningar) kallas ampere (A). 1 ampere är uttryck för ett antal elektroner som strömmar genom ett tvärsnitt av strömledaren i ett givet tidsintervall

Watt

Watt (W) är måttenheten för elektrisk effekt. När strömmen går från uttaget, genom en ansluten sladd och så småningom når din brödrost eller spelkonsol, har den gett effekt. Kraften är resultatet av den tillgängliga spänningen i kombination med strömmen som överförs, och kallas watt.

Så här räknar du ut effekten:

Om du känner till strömmen (ampere) och spänningen (volt) kan du beräkna effekten (watt) genom att multiplicera dem med varandra. Till exempel: 16 ampere x 230 volt = 3 680 watt.

Källa: https://blogg.fortum.no/hva-er-forskjellen-p%C3%A5-volt-watt-og-ampere