Blogg

Fortum förklarar: Kan timpris sänka din elräkning?

05 oktober 2022, 10:43 Reading time: 3 minutes

Betyg i appen

Elpriset är högt nu och kommer sannolikt fortsätta vara så under en överskådlig framtid. Många elkunder funderar därför på hur de kan minska sin elkostnad. Kan timpris på el vara en lösning på problemet och i så fall varför?

P-O Hedman, kommunikationschef på Fortum Sverige reder ut vad timpris är och berättar om just timpris kan bidra till att sänka din elräkning.

Hej P-O, vad innebär timpris?

– I ett vanligt rörligt elavtal så sätts priset varje månad, som ett medelvärde av vad elen kostat den månaden. Men med ett timpris på el sätts priset istället varje timme, och rör sig alltså upp och ner över dygnet. Det innebär att du kan påverka din elräkning genom att använda el när priset är lägre. Men tänk på att om du byter till timpris så kommer din elkostnad påverkas mer av när på dygnet du använder elen. Du måste alltså ha möjlighet att styra din förbrukning av apparater som drar mycket el. Ett timpris kan alltså både innebära att fakturan för elen blir billigare och dyrare beroende på dina vanor.

Hur fungerar det när timpriset sätts?

– Timpriset påverkas av hur många som använder el vid det specifika tillfället. Det innebär till exempel att elpriset blir lägre på natten, då de flesta ligger och sover och inte använder el i samma utsträckning. Här kan du läsa mer om vad informationen på din elräkning betyder.

För vilka är timpris lämpligt för att minska sina elkostnader?

– Har du möjlighet att flytta din förbrukning till timmar med lågt pris, till exempel om en stor del av din elförbrukning sker genom att du laddar elbil, smart värmepump eller smarta vitvaror, så finns det absolut besparingspotential. Har du dessutom solceller är det en utmärkt kombination. Och det absolut viktigaste – så länge det inte finns bra automatiska verktyg för att flytta elförbrukningen behöver du vara tillräckligt intresserad för att aktivt justera din elförbrukning över dygnet.

Vilka ska inte ändra till timpris?

– Om du i princip bara har hushållsel, alltså ingen uppvärmning eller elbil och har ”normala” rutiner i form av jobb på dagtid är elförbrukningen oftast relativt låg och svår att flytta i någon större utsträckning. Då kan ett timpris istället innebära en dyrare elräkning.

Hur mycket kan jag spara med timpris?

Energimarknadsinspektionen (Ei) har beräknat att för ett småhus beläget i södra Sverige med en årlig förbrukning om cirka 23 600 kWh, förutsatt att hushållet hade övergått från ett rörligt avtal till timprisavtal och styrt sin uppvärmning utifrån spotpriset från augusti 2021 till och med juli 2022, hade besparingen varit 3 675 kronor inklusive elhandlarens påslag och moms. Här kan du läsa mer om räkneexemplet.

Hur gör jag för att skaffa timpris?

Timmätning sköts av det nätföretag som äger elnätet i området där du bor. Ditt elföretag kan hjälpa dig att byta genom att ta kontakt med din nätägare åt dig om du inte vill kontakta dem själv. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätföretag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

Timpris

Nyhet
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
  • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar
Beräkna ditt timpris

Teckna ett avtal med rörligt elpris

Rörligt elpris

  • Alltid fossilfri el, möjlighet att välja 100% förnybart
  • Ingen bindningstid
  • Vi bjuder på den fasta månadsavgiften i 1 år!
Beräkna ditt elpris

Fortum förklarar elräkningen

Varför blir elen plötsligt dyrare när det blir kallare och vad betyder de olika delarna på elräkningen? Vad är det vi betalar för egentligen och vem ansvarar för vad?

Läs mer

Tillsammans kan vi sänka elräkningarna

I ett modernt välfärdssamhälle som Sverige ska fossilfri el finnas tillgänglig när du behöver den och till en rimlig kostnad. På längre sikt behöver vi bygga tillräckligt mycket ny fossilfri elproduktion. På kort sikt är det tuffa besparingar och flexibilitet som gäller.

Läs mer

Hur får vi ner de höga elräkningarna?

En av valets stora frågor var hur politiken ska agera för att få ner de höga elpriserna och hur hushåll och företag ska kompenseras för de potentiellt mycket höga elräkningar som väntar i vinter. De höga elpriserna har flera förklaringar.

Läs mer

Priskollen: 49 kr/mån

Bind ditt elpris tillfälligt

  • Trygghet i att veta vad du betalar per kWh
  • Minst en månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris men som samtidigt vill ha viss förutsägbarhet
Läs mer om Priskollen