Blogg

Fortum – ett tryggt val i tider då det blåser som hårdast på elmarknaden

10 december 2021, 13:54

Women and child laying on their bed

Det är nog få som har missat prisutvecklingen på elmarknaden de senaste månaderna. Många har säkert känt ett visst mått av oro kring den unika situation som vi just nu befinner oss i med prisrekord som avlöser varandra. Trots att oron i många fall är befogad så finns också många anledningar att som kund hos Fortum känna sig lugn, nu när det blåser som hårdast på elmarknaden.

I och med att elpriset har stigit så pass mycket som det har gjort under de senaste månaderna så har det också medfört att många med rörligt elpris i stället valt att gå över till ett fastprisavtal. Förenklat betyder det att risken förflyttas från kunden med avtalet till elbolaget. Vid rörligt elpris vet helt enkelt elbolagen att de kommer få betalt för vad det kostar på marknaden, till skillnad från fast elpris. Läs mer om skillnaderna här!

Som följd av detta så har flera elbolag har valt att ta bort alternativet fast elpris för sina kunder, för att undvika affärsrisken i att få mindre betalt än vad de betalar på marknaden. En konsekvens av detta kan framåt leda till att elbolag som väljer att ta den affärsrisken till och med drabbas av ekonomiska svårigheter. De höga elpriser vi sett senaste tiden kan också i sig leda till likviditetsproblem då ett elhandelsbolag betalar sina kunders elanvändning dag för dag medan elbolaget själva får betalt efter i snitt 45 dagar.

Inte heller är detta en konsekvens som är isolerad till Sverige. Elbolag i England, Danmark, Finland och Belgien har varit tvungna att gå i konkurs nyligen då de helt enkelt har fått likviditetsproblem.

Hur tänker Fortum?

Viktigast för oss på Fortum är att du som kund hos oss ska känna dig trygg när du väljer elavtal. Därför är vi måna om att du ska få välja det elavtalet som passar din livssituation bäst och det är också därför vi erbjuder olika typer av elavtal och tilläggstjänster som kan passa just dig för din situation. Fortum är ett starkt och stabilt företag som klarar av att hantera den turbulenta situation vi är i just nu. Du kan lita på oss.

 

Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Nöjdkundgaranti
Jämför elavtal
Woman at home with her dog

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

Tilläggstjänst
  • Fast och tryggt elpris då elpriset svänger
  • En månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris
Läs mer om Prisskydd