Blogg

Ett tveksamt grattis

01 april 2022, 09:45

Två händer som håller i ett jordklot - hållbarhet

Den 3 april är Sveriges Earth Overshoot Day. Det är knappast en dag att fira. Däremot kan datumet vara en viktig ögonöppnare.

Earth Overshoot Day kallas på svenska “den ekologiska skuldens dag” och markerar hur mycket vi egentligen lever över jordens tillgångar.

Resultatet är – som du kanske redan listat ut – ganska nedslående. Ifall hela världens befolkning levde och konsumerade som vi gör i Sverige, skulle resurserna nämligen ta slut redan den 3 april. Globalt lever vi som om vi hade 1,7 jordklot, inte ett. Och en svensk livsstil skulle därmed kräva fyra klot. 

Transport

I en global värld ökar alltjämt transporten av varor och tjänster i hög hastighet. Den tunga vägtransporten förväntas till och med öka med hälften mellan 2010 och 2050. Vägtransporten står för 74% av det totala utsläppet från transportsektorn. Därför har tre huvudmål identifierats för att minska transportsektorns utsläpp:

  1. Byta ut energikällan från fossila bränslen till exempelvis elektricitet
  2. Förbättrad fordonsdesign
  3. Effektivare fordonsdrivlinor

Byggnader

Att dagens byggnader påverkar utsläppsnivåerna kommer nog inte som en överraskning. Även om den direkta påverkan inte är stor i jämförelse med transportsektorns… Så står byggnadssektorn för en stor indirekt påverkan i form av materialproduktion, konstruktion och energianvändning. Byggnader står bland annat för cirka 40% av Europas totala energianvändning. Morgondagens byggnader behöver delvis vara konstruerade på återvunnet material och vara energieffektiva.

Elektricitet och värme

Det tog lite mindre än femton år för Sverige att övergå till ett nästintill utsläppsfritt energisystem. Idag är kärnan i Sveriges energisystem är en kombination av olika produktionstyper. Kärn-, vatten- och vindkraft säkerställer en nästintill utsläppsfri elsektor. Ett helt utsläppsfritt energisystem är avgörande för att möta klimatutmaningarna.

Industri

Idag hamnar mindre än hälften av alla kläder i second hand-affärer i återvinningen. 1% av de återvunna kläderna används i framställningen av nya kläder. Därför finns det gott om utrymme för förbättringar inom textilindustrin. Dels genom att hålla samma material inom konsumtions- och produktionsslingan så länge som möjligt.

Bäst i klassen

Bäst i klassen är Jamaica, som klarar sig hela vägen till den 20 december. Värst är oljenationen Qatar, som överskrider nyttjandet av jordens ekosystem redan den 10 februari. Luxemburg når det tvivelaktiga målet fyra dagar senare.

Det moderna samhället kräver och kommer att kräva mer energi än någonsin. För att möta den efterfrågan arbetar vi på Fortum med pålitliga produktionsmetoder som vatten- och kärnkraft, dessutom kombinerar vi det med investeringar i sol- och vindkraft, så att vi kan skynda på övergången till ren energi.

Hur står sig ditt eget ekologiska fotavtryck i jämförelse? Kolla in ClimateHero och deras kalkylator för att göra en snabbanalys av din egen livsstil.

 

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal