Blogg

Ett julfenomen i elens tecken

17 december 2021, 08:45

Christmas tree

De flesta har ganska bra koll på vad de gör runt kl. 15.00 varje år den 24:e december. Förra året gjorde hela 4,5 miljoner samma sak och det var så klart att de satt bänkade framför Kalle Anka.

Så nu återstår då svaret på frågan du ställt dig sedan julen 2020 – blev det nån Kalle Anka-knix på julafton 2020? Ja, det blev det!!! Julen 2018 hade den svagaste knixen hittills så det vore inte konstigt om du har suttit som på nålar senaste året för att få reda på om knixen överhuvudtaget finns kvar.

”Kalle Anka-knix?” kanske någon undrar? Ja, det är så vi på Fortum kallar detta julfenomen. Det som händer på julafton är att vi kollektivt drar ner på vår elanvändning mellan klockan 13.00-15.00. En vanlig helg, eller för den delen juldagen, visar inte alls samma dipp i användning. Förmodligen är det så att runt kl. 13.00 är den mesta maten färdiglagad och sedan påbörjas två timmars ätande. Runt 15.00 åker diskmaskinen på, matkoman tar vid och vi fortsätter dagen framför TV:n och Kalle Anka. Till skillnad från en vanlig helg är nog våra rutiner helt enkelt mer kollektivt synkroniserade, och det går antagligen inte så många tvättmaskiner och liknande på julafton heller.

Graf över elanvändning under julafton

Bilden visar elanvändningen timme för timme under julafton och visar här en tydlig nedgång från 13.00-15.00.

Juldagen visar som sagt inte samma kollektiva mönster, utan den dagen följer mer mönstret från en vanlig helg även om det är tydligt att vi sover lite längre än normalt. Vi sätter åtminstone igång med morgonrutinerna något senare.

 

Graf över elanvändning under juldagen

Bilden visar elanvändningen timme för timme på juldagen där kurvan följer mönstret från en vanlig helg.

Underlaget för att titta på knixen är alla våra periodmätta kunder i storstockholmsområdet.

Vill få bättre koll på din elanvändning och är kund hos oss på Fortum? Ladda då ner Mitt Fortum, där kan bland annat se hur mycket el du använder och jämföra elanvändningen över tid. Inte kund hos oss, se och jämför våra avtal här!

Woman at home with her dog

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

Tilläggstjänst
  • Fast och tryggt elpris då elpriset svänger
  • En månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris
Läs mer om Prisskydd
Man cleaning the oven

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!