Blogg

Gör enkla, miljövänliga val varje dag

24 september 2021, 14:00

Man sorterar batterier vid köksbordet

Allt prat om klimatförändringar få många att känna sig maktlösa. För vad kan egentligen du och jag göra som individer? Här har vi samlat några tips för att påminna dig om att de val vi gör i vardagen faktiskt kan göra skillnad.

Handla lokalt

Pandemin har ökat köp och försäljning av lokala produkter, vilket gynnar både företag i din hemstad och miljön. Hurra! Det här är så klart en positiv trend. Så varför inte fortsätta att stötta nyetablerade butiker och kaféer i närområdet och välja korta resor när du kan.

Ät din mat och kolla i kylen

Varje år slänger svensken cirka 19 kg ätbar mat per person samtidigt som 26 kg mat och dryck hälls ut i vasken. Ett matsvinn som motsvarar utsläppet av växthusgaser från cirka 360 000 bilar under ett helt år.
Matsvinnet från hushållen kan dock minskas genom lite planering. Svinnventera genom att regelbundet hålla koll på vilka matvaror som finns i skåp, kyl och frys och ordna gärna varorna i datumordning så du vet vad som bör ätas först.

Återanvänd mer

Varje år slänger vi 7,5 kg kläder och textilier per person. Hälften av det är inte ens trasigt och skulle kunna användas av någon annan. Kan vi istället vårda våra kläder, ta bort fläckar, och vädra dem, så kommer de behålla både färg och form längre. Antagligen kommer du också vilja behålla de längre.
När nya kläder äntligen har landat i butiken så har det gått åt enorma mängder med energi i form av råvara, vatten, kemikalier, transport med mera. Hela 80% av klimatpåverkan från vår klädkonsumtion kommer från fasen innan butiken. Så återigen, förutom att du själv inte behöver lägga pengar på nya kläder så tjänar också miljön på att du vårdar och använder dina kläder lite längre.

Gå eller cykla istället för att använda bilen

Att välja bil istället för att gå, cykla eller åka kollektivtrafik är normalt i vår hektiska vardag. I Sverige motsvarar bilåkandet närmare 20% av hela landets totala klimatutsläpp. Den siffran går ner för varje år tack vare mer bränslesnåla bilar och att bilåkandet minskar. Potentialen att minska den siffran ytterligare är enorm, eftersom bilåkandet motsvarar nästan 80% av den totala sträckan vi reser dagligen inom Sverige.
Om du nu tror att du kommer att cykla mer i framtiden, men inte har någon cykel, är det faktiskt möjligt att du måste vänta lite för att få den du vill ha. Pandemin har faktiskt fått efterfrågan på cyklar att öka. Har du däremot redan en cykel, kanske förtjänar den lite extra vård i år?

Använd mindre vatten

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen vattenanvändning. Så här ser fördelningen per dygn ut för varje person:

  • 60 liter för personlig hygien
  • 30 liter för toalettspolning
  • 15 liter för disk
  • 15 liter för tvätt
  • 10 liter för mat och dryck
  • 10 liter övrigt

En dusch på 6 minuter motsvarar cirka 72 liter vatten(!). Om du kan halvera det sparar du alltså hela 36 liter vatten.

Använd naturliga och miljövänliga tvättmedel

Du kommer annars långt med vatten och mikrofiberduk när du behöver rengöra. Många av rengöringsprodukterna vi köper är verkligen överflödiga. Men om du ska köpa något, välj då ett miljövänligt alternativ.

Vi hoppas att allt här ovanför kan vara en inspiration till att göra fler miljövänliga val i vardagen, och att den har påmint dig om att det vi val vi gör idag kan göra skillnad. Som kund hos Fortum kan du nu dessutom sänka din elräkning genom att anta våra klimatutmaningar. Bland annat så kan den handla om att svinnventera, källsortera eller duscha snabbare. Anta månadens utmaning och tjäna 24 timmar el, timmar som vi drar av från din elräkning. Först behöver du bli kund hos oss på Fortum.

Teckna elavtal     Läs mer om utmaningarna