Blogg

Enkelt verktyg för energieffektivisering

Kvinna jobbar

Att visualisera sin energiförbrukning kan ge stora effekter för kostnadsbesparingar och reducerad klimatpåverkan. Med Fortum Online kan företagskunder på ett enkelt sätt se vilken energi som kostar pengar i onödan.

I en värld som står inför stora utmaningar blir det allt mer tydligt att det är genom pedagogisk visualisering och konkreta insikter som många små åtgärder kan leda till stora positiva förändringar.

För företag och fastighetsägare är energiförbrukningen en stor kostnad – och ett betydande klimatavtryck – som man historiskt har haft svårt att analysera och därmed påverka. Ur den insikten föddes verktyget Fortum Online i Norge redan 2004 i samråd med kunder och energiexperter. Sedan dess har tjänsten förfinats och finns nu även som tillval för Fortums kunder på den svenska marknaden.

Patrik Hamberg är ansvarig för verktyget på Fortum i Sverige.

– Det är ett väldigt smidigt sätt att få koll på sin energiförbrukning. En skola kan till exempel se att fastigheten drar en massa energi i onödan på helger och lov på grund av belysning och värme. Tidigare var det svårt att upptäcka den typen av kostsamma avvikelser i sin elräkning.

Patrik Hamberg menar att många kunder har kunnat minska sin energiförbrukning med 5-10 procent utan några nya investeringar – enbart med hjälp av visualisering och en ökad kontroll.

– Det kan vara butiker och shoppingcenter som plötsligt inser att belysningen slås på alldeles för tidigt, vilket resulterar i att man betalar onödigt mycket för tider på dygnet då ingen är på plats. En fastighetsägare undrade över sin höga förbrukning tills de insåg att man även betalade elräkningen för en snabbmatsrestaurang i gatuplan. Förut var du hänvisad till att följa upp siffrorna på års- eller kvartalsbasis, men nu kan du se timförbrukningen under veckans alla dagar.

Sänkt energiförbrukning i datacentret

Six Nines driver ett specialiserat datacenter med fokus på ”accelerated computing” och molntjänster för utveckling av maskininlärning och artificiell intelligens. Deras servrar står för 90 procent av energiförbrukningen, säger CIO George Plepis.

– Vi hade en fast prissättning tidigare, men fick hjälp av Fortum att implementera Fortum Online och ett rörligt pris. Nu har vi använt verktyget i ett år.

Han menar att det har lett till stora förbättringar.

– Portalen gör det möjligt att i realtid följa förbrukningen och jämföra med våra prognoser. Tidigare fanns det inget sätt att mäta energiförbrukning på ett smidigt sätt. Nu kan vi ha en strategi för hur vi handlar el vid rätt tidpunkt, vilket har lett till att vi kunnat minska vår elräkning med 30-50 procent.

Gratis för Fortums kunder

Som Fortum-kund är det enkelt att komma igång och aktivera analysverktyget. Större fastighetsägare kan dessutom få olika rapporter för varje fastighet, samt klustra statistiken på kvarter, städer och regioner. Basversionen av Fortum Online ingår kostnadsfritt för alla befintliga kunder, medan det går att betala för pro-versionen med fler analysverktyg och två timmars energirådgivning med en expert.

– Många företag analyserar sin energiförbrukning först när det är dags för hållbarhetsrapportering, men vi ser tydligt att nästan alla har möjlighet att med små medel spara både energi, pengar och klimatpåverkan. Systemet larmar direkt vid avvikelser, och den ökade kunskapen gör att det blir betydligt enklare att budgetera sina energikostnader, avslutar Patrik Hamberg.

Läs mer om Fortum Online

Här kan ni läsa mer om verktyget som ger er kontroll över er elanvändning. 

Läs mer här

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.  
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.