Blogg

Sommarpicknick utan svinn

30 juni 2022, 23:59

Människor som firar midsommar

När vi tar oss ut till skogar, fjäll och parker för att njuta av sol och sällskap finns det stor risk att mat går till spillo på grund av bristande planering. Matsvinnsexperten Åsa Sandberg ger här sina bästa tips.

Det är i dag ett välkänt faktum att mer än en tredjedel av maten som produceras slängs av olika anledningar. Livsmedelskedjan Willys genomförde för tre år sedan en Sifo-undersökning för att ta tempen på de svenska hushållens matsvinn. Resultatet visade att mjukt bröd hamnar i topp, följt av frukt och grönt som gurka, bananer, clementiner, tomater och äpplen. Lite längre ner på listan hittar vi mejeriprodukter som mjölk, crème fraiche och grädde.

– Om man ser på matsvinnslistan är det logiskt att använda det man har i kylskåpet för att göra juicer och smoothies som man kan ta med sig på utflykten, säger Åsa Sandberg, Senior Impact Manager på Too Good To Go i Sverige. Genom sin app hjälper de matbutiker, restauranger och caféer att sälja överraskningspåsar med mat som annars skulle kastats efter dagens slut.

Överlag är det smart att använda rester för att ta med sig ut, menar hon.

– Det finns mycket enkla saker att göra om man är lite kreativ med det man redan har. Jag vet vissa som gör bakad potatis med röra eller sallad från gårdagens middag. Andra gör crêpes från överblivna pannkakor eller pizzabullar med yoghurt från frukosten.

Det är också viktigt att säkerställa att maten inte blir dålig i värmen. Därför kan en kylväska vara mer praktisk än en vacker picknickkorg.

– Det är smidigt att frysa flaskor med vatten eller saft som kan agera kylklampar. Frysta bär kan också få tina under utflykten, och glass kan man ta med sig i en termos för att slippa kladd.

Efter picknicken behöver man också kunna ta med sig den överblivna maten hem igen.

– Generellt överköper vi alldeles för mycket eftersom vi tror att vi ska äta mer än vi gör. Jag försöker alltid ta med en extra matlåda på picknicken för att kunna ta vara på det som blir över.

Too Goo To Go växer stadigt över hela världen, och hittills har man lyckats rädda närmare 143 miljoner måltider från att slängas. Målet är att siffran ska vara en miljard år 2024. Att plocka upp en överraskningskasse med räddad mat är enligt Åsa Sandberg ytterligare ett bra tips för att skapa en mer cirkulär utflyktsupplevelse.

– Maten i våra kassar hade garanterat gått till spillo om folk inte köpt dem. Nu finns vi över hela Sverige, så det är bara att kolla i appen var det finns mat eller fikabröd att plocka upp. Du gör en god gärning på flera sätt när du räddar mat.

Miljöpaketet: 45 kr/mån + 6,9 öre/kWh

Rådgivning och el från förnybara källor

  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal