Blogg

Matguiden – din hållbarhetsvän i livsmedelsdjungeln

02 januari 2022, 16:39

Ett knippe morötter på träbord

Vad är egentligen hållbar mat och hur ska man kunna jämföra olika råvaror när man står i butiken? Världsnaturfonden WWF har försökt besvara den frågan i sin nya app Matguiden.

När du står hungrig i butiken och ska välja matvaror klockan 17:30 på en tisdag med snöblandat regn i nacken, kan det vara svårt att fatta genomtänkta beslut. Men faktum är att det finns goda möjligheter att göra positiv skillnad genom att välja mer hållbara produkter.

Världsnaturfonden WWF har under de senaste åren utvecklat tjänster för att jämföra olika råvaror med varandra ur hållbarhetsperspektiv – Köttguiden fick snart sällskap av såväl Fiskguiden som Vegoguiden i våra mobiler. Under 2021 samlade man till slut alla tre guiderna i en och samma app: WWF Matguiden.

Trafikljus för hållbar mat

Genom ett enkelt system med grönt, gult och rött ljus kan du se hur du ska tänka när du handlar. Matguiden tar hänsyn till flera hållbarhetsfrågor samtidigt – analysen är nämligen inte bara baserad på produktens klimatpåverkan, utan även biologisk mångfald*. Därför är det lika viktigt att fortsätta köpa ekologiskt och hålla koll på de vanligaste certifieringarna, som KRAV och Svenskt Sigill.

I den senaste uppdateringen av Matguiden har man skärpt kraven lite ytterligare, och bland annat har endast KRAV-kyckling numera grönt ljus. Även fisk är det läge att hålla koll på, eftersom såväl foder som produktionsmetoder ger stor skillnad i klimatpåverkan och negativa effekter på havsmiljön.

Störst klimatpåverkan har dock det röda köttet, och det är glädjande att den svenska köttkonsumtion har minskat med nästan 10 kilo per person under de senaste fem åren. Men det finns mycket mer att göra.

Det bästa för den biologiska mångfalden är enligt Matguiden naturbeteskött, men om det inte finns ska man välja ekologiskt från Sverige. Det ger också betydligt lägre klimatpåverkan än kött från utlandet.

Läs mer om Matguiden och ladda ner appen här!

Mer om svensk köttkonsumtion hos Jordbruksverket

*Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för all den variation som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden.

Vårt kundprogram

Vill du gör små insatser för klimatet i din vardag? Och dessutom tjäna timmar med el, som vi sedan drar av från din elräkningen. Då ska du gå med i vårt kundprogram. Här kan du läsa mer!
 

Mitt Fortum - energianvändning, elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
Skog med landsväg

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet