Blogg

En cirkulär modebransch på uppgång

31 mars 2022, 08:36

Man speglar sig i badrummet

Det hållbara skiftet letar sig så sakteliga in även i modevärlden. Här är några svenska aktörer som bygger sin affärsmodell på cirkulära flöden och förlänger livet på våra kläder.

1. Sellpy

Den svenska köp- och säljsajten Sellpy har skapat ett helt nytt sätt att återvinna våra gamla plagg och prylar. För 19 kronor får du hem en Sellpy-påse som kan fyllas med 15 kilo. Därefter skickas den kostnadsfritt till deras central, där allting sorteras. De varor som kan säljas fotas och läggs ut på Sellpy, Tradera och eBay i 24 europeiska länder. Det som inte anses intressant skickas tillbaka eller doneras till välgörenhet. I regel får du ut 40 procent av försäljningspriset.

2. Hack Your Closet

Med Hack Your Closet får du tillgång till över 51 000 damplagg genom en prenumeration på 299 kronor i månaden. Varje månad dyker ett paket upp med 4-5 plagg, utvalda enligt din registrerade stilprofil. Vid nästa datum ställer du ut lådan igen och får en ny samtidigt som den hämtas upp.

3. Plick

En marknadsplats för kläder, skor och accessoarer. Du fotar själv och lägger upp en annons direkt i appen. Kontakten mellan köpare och säljare sker genom den inbyggda chatten, och betalningen sker genom den egna lösningen Plick Safe Pay.

4. Routine

För den mer stilmedvetna konsumenten kan Routine vara ett intressant alternativ. För 695 kronor i månaden får du hem tre designerplagg som du kan behålla eller byta ut när som helst. Alla plagg tvättas och lagas av Routine.

5. Gemme

Om du har en massa snygga märkesplagg som inte används går det faktiskt att tjäna pengar på dem. Gemme har skapat en plattform för dammode som låter privatpersoner hyra ut sina kläder i olika tidsintervaller – från ett dygn och uppåt. Du har direktkontakt med personen som vill hyra, och Gemme tar 20 procent i avgift.

Bubblare

It’s Re:Leased

It’s Re:Leased är ett tydligt exempel på hur krångligt och komplext det är att handla med kläder. Grundarna Johanna Norrman och Annie Thorell meddelade nämligen i mars 2022 att bolaget saknar finansiering för att fortsätta sin verksamhet – att genom en roterande garderob erbjuda tre favoritplagg för 750 kronor i månaden. Med tanke på deras passion för att bidra till en mer hållbar modeindustri vore det konstigt om de inte dök upp med en annan idé inom en snar framtid. Fram till dess går det bra att köpa kläder från deras lagershop.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet