E-mobilitet på alla fronter

01 maj 2022, 20:30

Elbil i natten

Samhället står inför en enorm våg av elektrifiering. De flesta tänker framför allt på elbilar i sammanhanget, men faktum är att hela transportsektorn håller på att transformeras. Och en hel del spännande lösningar kommer från Sverige. Snart kommer vi kunna resa betydligt mer hållbart, även längre sträckor.

I luften

Flyget pekas ofta ut som en av de största klimatbovarna. Men visste du att regeringen satt som mål att alla inrikesflygresor ska vara fossilfria redan till 2030? Här kan elflyget spela en avgörande roll.

 • Heart Aerospace
  Göteborgsbolaget Heart Aerospace har tagit en stark position inom elektrifieringen av flyget. Deras flygplan ES-19 kommer att kunna ta 19 passagerare när det tas i kommersiellt bruk år 2026. Räckvidden är hittills 400 km. United Airlines och Mesa Air Group har beställt sammanlagt 200 flygplan.
 • Airbus
  Flygplansjätten satsar stort på att utveckla en eldriven flotta, till en början bland annat med flera laddhybrid-lösningar. Airbus är också drivande i att etablera tävlingen Air Race E, där samtliga flygplan drivs med batteriteknik.
 • Eviation
  Eviation grundades i Israel och har nu i dag sitt huvudkontor i USA. Deras flygplan Alice kan ta 9 passagerare och 2 piloter på flygningar upp till 44 mil, och ska enligt plan testflygas under 2022.
 • Lilium
  Äntligen ser den gamla framtidsvisionen om flygande farkoster ut att slå in. Evtol betyder Electric Vertical Take-off and Landing och är en växande sektor med drönarliknande fordon som tar en handfull passagerare.

  Den tyska uppstickaren Lilium har sedan starten 2015 samlat några av världens tyngsta flygexperter i sitt team – och den svenska Skype-grundaren Niklas Zennström är både investerare och styrelsemedlem. Deras första fordon Lilium Jet är en flygande taxi med 300 km räckvidd och plats för sex passagerare.

På vägen

Det är ett tecken i tiden att till och med Harley-Davidson börjat tillverka elmotorcyklar. Men det finns flera spännande svenska aktörer som vill ta tvåhjuliga marknadsandelar.

 • Cake
  Med en lekfull design och spännande samarbeten tar sig svenska Cake fram i världen med sin växande palett av allt från kraftfulla terränggående motorcyklar till enkla mopeder, leveransfordon och barncyklar.
 • Stilride
  Utanför Stockholm utvecklar Stilride sin fantasieggande design genom så kallad industriell origami. Man viker alltså stora plåtstycken till lättmotorcykelns fundament, vilket kraftigt reducerar antalet delar i fordonet. Deras första Sports Utility Scooter kommer på marknaden under 2022.
 • RGNT
  Från Kungsbacka kommer RGNT, som sedan 2019 tillverkar elmotorcyklar med mer klassisk stil. Tyst kan man glida längs motorvägarna i 15 mil innan det behöver laddas. Visionen är att bli en av storspelarna i Europa och Nordamerika.
 • Vässla
  Började som elsparkcykel till försäljning, men Vässla har i dag utvecklat ett prenumerationserbjudande för delad mobilitet i storstäderna. Nu finns dessutom elcykel och elmoped i sortimentet.

Till sjöss

Det finns starka traditioner inom den privata sjöfarten, men elektrifieringen tar stora steg även här.

 • Xshore
  Xshore gör svenskt stilrena elbåtar för en köpstark internationell målgrupp. Kallas ofta ”havets Tesla”. Eelex 8000 är den första modellen, med en toppfart på 30 knop och räckvidd på drygt 100 sjömil.
 • Bella ZERO
  Bella Boats från Finland har tagit fram en serie elbåtar under varumärket Bella ZERO. Full tank i ett vanligt 200 V-uttag kostar ungefär 20 kronor och räcker för sex timmars körning i 5-7 knop.
 • Candela
  Svenska Candela gör riktigt kraftiga lokalproducerade elbåtar med en undervattensmotor som ger topphastigheter kring 30 knop. Man hävdar dessutom att båtarna har längst räckvidd på marknaden. 2023 ska deras modell Candela P-30 testas i Region Stockholms kollektivtrafik i ett pilotprojekt.

För dig med elbil

Smartladdning

Tilläggstjänst
 • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
 • Få överblick över bilens status och förbrukning
 • Laddhistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

 • Teckna avtal och gå med i programmet.
 • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
 • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!