Blogg

Hon vill skapa framtidens cirkulära kök

01 januari 2023, 00:03

Kök Emma Ytterstad cirkulärekonomi

Ägandet blir som bekant mindre viktigt, och det växer ständigt fram nya lösningar som gör det enkelt att hyra eller prenumerera på de produkter vi behöver. För Emma Ytterstad blev det plötsligt självklart att filosofin borde gå att översätta även till köksprylar. Rekitchen var fött, och nu ska tjänsten utvecklas vidare.

Varför blev det fokus på just köket?

- Det var en slump, en idé som en vacker dag slog ner i huvudet på mig. För två år sen stod jag i mitt kök och tog en bild på en stekpanna som jag hade köpt på loppis. Jag tänkte att jag skulle tipsa mina följare på Instagram om att man också kan köpa superbra köksredskap på loppisar, inte bara secondhandkläder som var fokuset på mitt konto. Plötsligt stod jag där, stirrade på min bild och frågade mig själv varför det inte fanns en nischad secondhandbutik för köksprylar. Så då skapade jag det!

Hur bred är din definition av köksprylar? Är det även tallrikar, bestick och glas?

- När jag nu utvecklar min idé vidare mot en cirkulär prenumerationstjänst för köksprylar smalnar jag av mitt scope. Jag har nu enbart produkter och redskap för att laga mat i mitt koncept - inte för att äta mat. Anledningen är att jag ska hyra ut grejerna om och om igen, och tallrikar och glas är helt enkelt inte lika tåliga som kastruller och stekpannor. Produkterna köper jag in från stora producenter och varumärken som jag valt att samarbeta med, detta för att kunna sätta samman likadana paket att hyra ut. Första gången de hyrs ut är de alltså nya.

Hur har idén utvecklats fram till i dag, och vilka har de största utmaningarna varit?

- Min första idé, den nischade secondhandbutiken, körde jag i ett halvår, så länge jag kunde vara tjänstledig från mitt "riktiga" jobb. Det halvåret var viktigt för att etablera varumärket, bygga upp nätverk och framförallt; att testa idén för att kunna ta den vidare. Under den här tiden hade jag många dialoger med Almi, olika inkubatorer, science parks och andra företagsrådgivare. Alla kom tillbaka med två ord: “Du måste ha skalbarhet och innovationshöjd”. Jag hade inget av det. Så att hitta dit har varit den största utmaningen.

Vad har du ändrat i strategin?

- Jag hade såklart tänkt tanken att tjänstifiera konceptet och jag hade läst mycket om "product as a service", men det var först nu jag började fundera på det på allvar. Plötsligt var det självklart att jag skulle skapa ett hållbart, cirkulärt och innovativt alternativ till volymföretagens "flytta hemifrån-kit"! Istället för att studenter som ska flytta hemifrån åker raka vägen till det stora varuhuset och köper hela köksgerådet sprillans nytt, ska de såklart kunna hyra allt de behöver istället. Det fina är att när de tar en utbytestermin, flyttar ihop med en partner eller återvänder hem efter sina internationella studenter - så kan de skicka tillbaka hela paketet till oss istället för att slänga grejerna. Vi kvalitetssäkrar dem och hyr sedan ut dem igen! På så sätt förlänger vi produkternas livslängd, de används mer effektivt och vi ger producenterna incitament att tillverka produkter som håller över tid. Jag tänker också att bostadsbolag kan erbjuda detta som en kringtjänst till sina lägenheter.

Nu känns det som att det börjar lossna igen. Hur ser planerna ut framåt?

- Ja, äntligen! Jag har fått en Innovationscheck från Vinnova via Coompanion på 100 000 kronor, så nu kan jag få hjälp med att lansera mitt koncept. Pengarna kommer att gå till att utveckla hela tjänsten, från beställningen på min sajt till leverans och hela logistiklösningen. Framförallt är det oerhört värdefullt för mig som ensam entreprenör att få med mig en speaking partner som delar min vision och som kan hjälpa mig att fortsätta utveckla konceptet. Det har varit väldigt ensamt.

Vilka är dina bästa tips för att skapa ett mer hållbart kök?

- Köp kvalitet som du har länge, gärna begagnat! Och välj en stekpanna utan teflon eller annan Pfas-beläggning. Sen är det ju också viktigt vad du väljer att laga i ditt kök… Välj mer växtbaserat, i alla fall då och då!

Läs mer om Fortums kundprogram.

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal