Blogg

Danone Lunnarp köper el från 100% vattenkraft för att bidra till hållbarhetsmål

16 april 2021, 09:00

Proviva juice

När Danones produktionsanläggning, Österlenmejeriet, skulle välja en ny elpartner var det viktigt att hitta en leverantör som kunde leverera förnybar energi och hjälpa dem att nå sina utsläppsmål. När en upphandling hade gjorts gick Fortum ut som segrare och levererar nu 100% vattenkraft till dem.

Österlenmejeriet i Tomelilla är den första produktionsanläggningen i Sverige för Danone i Norden. Här har det tidigare producerats de flesta mejeriprodukter som mjölk, smör och yoghurt, men idag produceras enbart växtbaserade produkter såsom Proviva och en del av Alpros produkter.

Danone har kontinuerligt gjort förändringar i fabriken de senaste åren för att minska produktionens påverkan på miljön, i strävan mot en övergripande klimatambition om en koldioxidneutral anläggning år 2025. Fortums rekommendation var därför att de endast köper el från förnybara källor. I Österlenmejeriets elavtal ingår el från 100% vattenkraft.

- Danone strävar efter att inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsmedels- och dryckeskonsumtion och produktion, i linje med vår vision ’’One Planet. One Health’’, som återspeglar vår tro på att människors hälsa och planets hälsa är nära sammankopplade. Att Fortum kan leverera förnybar el till oss är en väldigt viktigt del i det, säger Mikael Hemgard, inköpare på Österlenmejeriet.

Österlenmejeriet har också ett stort fokus på att minska sin elförbrukning för att möta koncernens hållbarhetsmål. För att hålla koll på det följer de sin statistik på Fortum Online, ett digitalt verktyg där man kan jämför elanvändning mellan olika perioder och anläggningar, se sina fakturor och göra budgetar.

- Vi tittar på vår förbrukning och följer upp väldigt ofta. Det är väldigt bra att vi kan göra det själva online, säger Mikael Hemgard.

Läs mer om Fortum Online här.

Sedan 2018 har Österlenmejeriet varit kund hos Fortum. I avtalet ingår inte bara el utan också möten med fokus på hur elmarknaden ser ut och vilka möjligheter den medför.

- Vi jobbar ständigt för att våra kunder ska nå sina mål. Därför hjälper vi till att rekommendera rätt avtal, ger tips på hur de kan sänka sin förbrukning samt vägleder dem i elmarknaden som kan vara rätt komplex. Det är viktigt för oss att ha en nära dialog med våra kunder, säger Rikard Dagerbäck, Business Manager på Fortum.

- Fortums engagemang för framtiden går hand i hand med oss, därför valde vi att ha dem som elpartner, avslutar Mikael Hemgard.

 

Bli kund ni också! Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er med mer information. 

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.