Blogg

Boxen som ska dämpa ägandet

31 mars 2023, 23:23 Reading time: 4 minutes

Hållbarhet - circulärekonomi

Varför ska man egentligen äga sin egen lövblås eller borrmaskin om man bara använder dem ett par minuter varje år? Den frågan ställde sig Alexander Engl. Nu rullar hans grannbox-företag ihopa ut i svenska grannskap och BRF:er.

Hur kom du på idén till ihopa från början?

− ­Intresset för ämnet började med en insikt: om vi vill nå våra klimatmål måste vi fundamentalt ändra hur vi lever och driver företag. Men vi kommer inte kunna motivera företag att minska sina vinster eller kunder att offra sin livsstil. Så vi behöver övergå till något som är lika − eller mer − attraktivt för konsumenter och som fortfarande kan ge sunda vinster för företag. Och jag tror att delningsekonomi är en av de få lösningarna som kan lyckas med detta, samtidigt som det finns hög skalningspotential. Efter denna insikt undersökte jag de nuvarande lösningarna på marknaden. Jag intervjuade experter, stod på bensinstationer för att prata med konsumenter och testade olika tjänster.

Vad kom du fram till?

− Verkligheten är att ingen av de nuvarande tjänsterna, till exempel uthyrning i butiker eller peer-to-peer-delningstjänster har förändrat våra liv på allvar. De är inte tillräckligt bekvämt tillgängliga och mestadels för dyra för att verkligen vara ett bra alternativ till att köpa och äga. Vårt mål är att bygga ett erbjudande som verkligen kan konkurrera med att köpa: du får bättre produkter till ett lägre pris, och de är enkla att hämta när som helst, nära din bostad. Vi tror att detta kan ta plats som en helt ny konsumtionsform.

Vilken typ av produkter finns det i lådorna nu? Och vad kan vi se i framtiden?

− Vi fokuserar för närvarande på allt som människor använder då och då. Det kan vara gräsklipparen du behöver en gång i veckan, köksmaskinen du vill använda en gång i månaden eller till och med borrhammaren du kanske bara behöver en gång om året. Vi fokuserar alltid på att ha produkter som är av premiumkvalitet och som gör våra användares liv enklare och roligare. Vi har också fritidsutrustning, symaskiner, tekniska prylar, leksaker för barn − allt som kan delas i grannskapet. Vi uppdaterar ständigt vår produktmix för att passa våra användares efterfrågan och i framtiden kommer ihopa kunna bli som ett slags ”Spotify för produkter”. Du borde kunna hitta vilken produkt som helst och få tillgång till den på ett effektivt sätt så att du inte behöver köpa den.

Vilka är era huvudkunder för tillfället och var ser ni störst potential?

− Våra nuvarande kunder är främst grannskap med familjer och unga yrkesverksamma. De har vanligtvis mindre utrymmen, är medvetna om hållbarhet och är också intresserade av att prova nya lösningar. Den största potentialen finns i tätbebyggda stadsområden där människor inte har plats att lagra allt men fortfarande vill använda rätt verktyg och prova nya roliga produkter. Men vi kontaktas också av helt andra aktörer − kontorsbyggnader som vill att vi ska tillhandahålla event- och arbetsrelaterade produkter, eller hotell som vill ha roliga fritidsprodukter för sina gäster. Så det finns många användningsområden.

Varför vill de stora varumärkena samarbeta? Förstår de också denna förskjutning från ägande till tjänst?

− Progressiva varumärken, som våra partners Husqvarna, Kärcher, Bosch och Gardena, har länge förstått att det blir allt mindre attraktivt för konsumenter att köpa och äga. Detta stöds av många trender som urbanisering, mindre familjer och utrymmen, miljömedvetenhet och en ny generation som inte ser någon prestige i ägande. Så för att vara relevanta försöker företag skifta sina säljmodeller till att erbjuda produkter som en tjänst, precis som vi har sett inom mjukvara och alltmer inom mobilitet.

Planerar ni att expandera till andra marknader?

− Ja, definitivt. Ihopa-systemet är flexibelt och kan därför fungera på alla marknader. Vi har också globala varumärkes- och distributionspartners. Vi samarbetar med fastighetsutvecklare som integrerar tillgång till produkter i sina bostadserbjudanden. För närvarande fokuserar vi fortfarande mest på den svenska marknaden, men redan under 2023 kommer vi ha pilotprojekt i andra skandinaviska länder och i Tyskland.

Tror du att hållbarhetsarbetet skulle bli mer effektivt och roligt om vi kunde samarbeta mer inom våra grannskap?

− Ja, definitivt. Städer, byar och grannskap har så mycket potential att göra användning och konsumtion betydligt mer effektiv. Förr i tiden brukade vi känna våra grannar och delning var mycket vanligt. Men de senaste generationerna har blivit mycket mer individualistiska och har växt upp med konsumtion som en viktig del av livet. Det är därför vi behöver plattformar och tjänster som uppmuntrar till, möjliggör och underlättar samarbete och delning. Vi hör ofta politiker prata om 15-minutersstaden. Det är en bra idé, men den stora potentialen för samarbetskonsumtion glöms ofta bort i dessa koncept. Det är det som skulle göra dem verkligt innovativa och effektfulla.

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in