Blogg

Bli vattensmart. Här är 10 enkla tips

31 oktober 2022, 23:02

Man handdiskar

Att bli mer vattensmart behöver inte vara särskilt svårt - kanske kan familjen se det som en kul utmaning för att samtidigt spara både klimatbelastning och pengar? Här är några enkla tips för att minska på vattnet.

Vi har fantastisk tillgång till rent, friskt vatten i Sverige. Över ett dygn använder vi ungefär 140 liter per person för hushållets alla aktiviteter. Det är lätt att tro att det är diskmaskinen och tvättmaskinen som drar mest, men faktum är dessa endast står för 30 liter tillsammans, medan vi använder 30 liter vatten för toalettspolning och 60 liter för dusch och bad.

1. Spola inte ner allting
En viktig del i att bli mer vattensmart är förstås att aldrig spola ner saker i toaletten som skulle kunna fastna, bilda proppar eller förgifta vattnet - till exempel läkemedel, tops, våtservetter och hushållspapper. Men ibland spolar vi också i onödan när vi exempelvis bara snyter oss eller torkar av handfatet. Det innebär ett stort slöseri med dricksvatten. Papperskorgen är förmodligen inte långt borta.

2. Dusch istället för bad
Ett normalstort badkar rymmer ungefär 150 liter vatten, medan en dusch på tre minuter bara kräver 36 liter. Att begränsa badandet är med andra ord klokt.

3. Kortare duschar
Många bäckar små. Som engångsföreteelse kan det kännas onödigt att duscha kortare, men om man är en familj på 4-5 personer blir det ganska många liter användning i onödan - för att inte tala om kostnaderna för uppvärmningen.

4. Full diskmaskin
Se till att fylla maskinen och testa att köra den mer sällan. Alla vattenglas kanske inte behöver diskas efter varje användning?

5. Tvätta smartare
Det kan gå åt så mycket som 50 liter för en enda tvätt. Att tvätta kläder mer sällan med full maskin kan göra stor skillnad på sikt. De flesta kläder behöver förmodligen inte tvättas efter varje användning utan kan hängas upp och vädras istället. När du väl har en full maskin finns det ofta ekoprogram som drar mindre vatten och energi.

6. Ha kallt vatten i kylen
Hur många liter kranvatten slösar vi bara genom att låta kranen rinna i väntan på rätt temperatur? Med en tillbringare eller flaska i kylskåpet blir vattenanvändningen betydligt smartare. Och så får du iskallt vatten varje gång.

7. Låt bli att handdiska
Ofta känns det mer “på riktigt” att diska för hand, men faktum är att moderna diskmaskiner är betydligt mer vattensnåla.

8. Köp snålare munstycken
Att investera i snålare duschmunstycken är ett vanligt sätt att begränsa vattenförbrukningen i hemmet. Det går även att hitta smartare munstycken till kranen i handfatet.

9. Skaffa varmvattenberedare
Genom att värma upp på natten går det spara både vatten och energikostnader.

10. Samla regnvatten
Om du har en trädgård som kräver bevattning är det klokt att spara regnvatten i hinkar. Det är mest effektivt att vattna på kvällen, då solvärmen inte gör att vattnet dunstar.

Climate and resources

Sänk dina vattenkostnader

Om du vill ta ett litet, men ändå viktigt steg för hållbarheten kan du se över din vattenförbrukning. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten, pengar, och på miljön.

Läs mer

District heating

Sänk dina el- och värmekostnader

Visste du att ca 40 % av hemmets totala energikonsumtion sker i köket? Vi har räknat ut vad några av de vanligaste vardagsrutinerna kostar. Titta själv och se om du kan spara genom små energismarta förändringar.

Läs mer

Elanvändning

Om du vill spara energi och hålla nere elkostnaderna är det smart att jämföra din elförbrukning med ett genomsnittligt svenskt hushåll. Här kan du ta reda på vad som räknas som en normal elförbrukning för de vanligaste boendeformerna.

Läs mer

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

Teckna elavtal

Skaffa ett smart elavtal Jämför elpriser