Blogg

Bättre elkoll direkt i appen: "Vi ligger bättre till i år sett till vår förbrukning."

01 oktober 2022, 03:01

Man sträcker sig efter mat i kylskåpet

Tidigare har det varit svårt att veta hur hemmets elanvändning ser ut och vad man kan göra för att bli mer energieffektiv i sin vardag. Med appen Mitt Fortum är det i dag lättare än någonsin att få en överblick.

Anders är 46 år och bor i en villa tillsammans med sin fru och deras två tonåringar. Familjen kör elbil och har solpaneler på taket. För att hålla koll på elanvändningen använder han appen Mitt Fortum.

– Jag använder den främst till att planera och följa upp vår elanvändning och kostnad. Det går att få notiser om morgondagens spotpriser som ger en uppfattning när det är billigt och dyrt. Sedan ser jag min upplupna kostnad varje dag.

Får du några insikter som förändrar beteenden i praktiken? Kan man se skillnad på elräkningen?

– Det går att sätta upp en hushållsprofil i appen som dels jämför med liknande hushåll och dels ger en uppskattning om vad elen går till där hemma. Med hjälp av de insikterna går det att skruva lite på främst uppvärmningen och varmvattnet. Det går också att jämföra årets förbrukning ner till timnivå med i fjol så ja, det går att få insikter. Vi ligger bättre till i år sett till vår förbrukning, men dessvärre syns det inte på räkningen på grund av de höga elpriserna.

Hur funkar det med solpanelerna – kan du se produktionen i appen också?

– Jag kan se överskottsproduktionen, alltså vår totala produktion minus det som huset förbrukat. Så det är samma som för elanvändning, jag kan se överskottet på timnivå och även hur mycket jag sålt tillbaka el för.

Hur resonerar du inför vinterns elpris?

– Vi kommer att fortsätta med timmätning och rörligt avtal. Vi har ett modernt hus med bra isolering och goda möjligheter att styra förbrukningen till billigare timmar.

Vad är ditt bästa tips till en ny användare som precis laddat ner appen?

– Det går till exempel att se över sina fakturainställningar, hur ofta man får dem och om man vill ha e-faktura – en enkel grej för att få lite mer kontroll. Sedan är det intressant med de insikter man får via hushållsprofilen och jämförelserna med andra hushåll.

Mitt Fortum - energianvändning, elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal