Blogg

9 sätt att boosta hållbarheten

31 mars 2023, 23:23 Lästid: 3 minuter

Boosta hållbarheten - teckna smart elavtal

En stor del av de smartaste hållbarhetstipsen i vardagen finns redan framför ögonen på oss – hos grannar, vänner, eller opinionsbildare. Här är några sätt att boosta hållbarheten i ditt eget hushåll. Sno bra exempel med stolthet!

1. Samla goda exempel

Har du ingångar till Brf-styrelsen, grannsamverkan eller fastighetsägaren? Försök uppmuntra till att samla in de boendes bästa hållbarhetstips för att få ny inspiration. Det kan vara via mail, en Facebook-grupp, Whatsapp-tråd eller annat forum på nätet. Alla har något smart att dela som kan vara användbara.

2. Skapa ett gemensamt förråd

Många saker vi slänger skulle komma andra till godo, men ofta orkar vi bara inte fråga. Med ett gemensamt utrymme för uttjänta prylar skulle många saker kunna få ett nytt liv med en annan ägare. Med en enkel (digital?) lista kan man se vad som läggs till eller tas bort (så att det inte blir ännu en soptipp).

3. Samåkning − eller sambil?

Att alla ska äga varsin personbil ter sig mer och mer onödigt. Smarta lösningar för mobilitetstjänster poppar upp som svampar ur marken och bilpoolerna verkar bli allt starkare i sitt utbud. I vissa fall kan det dessutom vara ekonomiskt försvarbart att investera i köp eller leasing av en gemensam elbil som går att boka för mindre ärenden.

4. Tävla och win-win

Att småtävla med grannarna kan göra underverk – särskilt om det är för ett gott syfte. Vem kan energispara mest under den kommande månaden? Vem går flest steg? Snålar mest på vattnet? Det går att skapa sammanhållning samtidigt som man utmanar varandra.

5. Våga fråga andra

Att tänka hållbarhet är i dag förstås en affärsfördel eftersom det innebär att hushålla med resurser, men det betyder inte att idéer är heliga. Våga fråga andra grannar, Brf:er, villaägare eller den lokala Hyresgästföreningen om deras bästa tips. Lägg dem i potten och se vilka som kan stjälas rakt av.

6. Uppgradera cykelparken

Många hushåll har en cykel eller två som ligger och skräpar i något förråd. Varför inte göra gemensam sak med grannarna och boka in en cykelreparatör som kommer en söndag och ser över beståndet? Då kan det också finnas goda möjligheter till att byta eller sälja cyklar sinsemellan.

7. Sno solen

Har någon av grannarna investerat i solpaneler och/eller elbilsladdare? Bjud på kaffe och sno så många hemligheter som möjligt. Kanske det finns en möjlighet att pressa priset om ni är flera som återkommer till samma leverantör?

8. Vattenbanta

När du ändå är igång med att stjäla goda idéer: fråga runt om det finns bra tips på smarta munstycken för badrum och kök. Att begränsa vattenflödet kan göra stor skillnad för såväl energi som ekonomi. Även här skulle det kunna finnas fördelar med en gemensam upphandling.

9. Grönytor som delad resurs

Oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller Brf, finns det i regel någon slags grönyta (om än minimal i vissa fall). Dra ihop några engagerade grannar för att rensa och fräscha upp det som finns. Att plantera örter och blommor tar som bekant inte mycket plats i anspråk, men kan vara ett kul sätt att lära känna varandra. För villaområden kan en gemensam matkompost vara aktuellt.

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
3