Blogg

8 anledningar att ta elbilen i sommar

26 juni 2020, 11:46

Girl in backseat of an EV

Numera är räckviddsångest ett minne blott. Dagens elbilsbatterier har större kapacitet och nätverket av laddare växer. Elbilen är med andra ord ett utmärkt val för dig som vill utforska Sverige under sommarsemestern. Vi berättar varför.

För några år sedan var elbilar ett nytt inslag i trafiken och många var rädda för att bilens batteri inte hade nog med ström för att ta dem från plats A till plats B. Inte helt obefogat, eftersom dåtidens elbilsbatterier hade sämre kapacitet jämfört med dagens och inte heller kunde du vara säker på att hitta en laddare när du behövde en. I takt med utvecklingen av elbilsbatterier och ökningen av publika laddare kan vi nog vara överens om att den där räckviddsångesten är ett avslutat kapitel för de allra flesta. 

Okej, nu har vi konstaterat att batterierna tar oss längre och att det finns fler laddare därute. Med tanke på det rådande läget kommer många av oss att spendera sommaren hemma i Sverige. Hur ska vi då ta oss runt på vår ”svemester”? Här listar vi åtta anledningar till varför du ska välja elbilen.

  1. Du bidrar till lägre utsläpp av växthusgaser. En elbil har inte heller några lokala NOX-utsläpp, det är bra om du vill kunna njuta av den svenska naturen.
  2. Mindre buller! Elbilarna bidrar till en lugnare närmiljö både för dig och din omgivning.
  3. Du blir en bättre förare. Ju snabbare och ryckigare du kör, desto mindre räckvidd. Om du håller en lägre hastighet och kör jämnare, belönas du alltså med mer räckvidd.
  4. En elbil på tomgång i exempelvis en bilkö påverkar inte miljön i lika stor utsträckning som en bensin- eller dieselbil.
  5. Batteriet laddas när du bromsar eller saktar ner, så släpp på gasen och låt bilen rulla i nedförsbackar.
  6. En elbil svarar snabbt när du gasar. Kan vara praktiskt om du behöver köra förbi en traktor under semestern.
  7. På vissa hotell kan du ladda elbilen gratis medan du sover eller hittar på något kul med familjen.
  8. Se på laddningstiden som kvalitetstid, inte väntetid. Passa på att ta en bensträckare eller något att äta – det här är också en del av semestern. Och glöm inte att bilen laddar snabbare under varma sommardagar än i vinterkylan.

Fortum Charge & Drive har laddare över hela landet. Du hittar den i vår app. Med den kan du också starta och stoppa laddningen och sortera på snabbladdare. Appen laddar du ner gratis från Appstore eller GooglePlay

Ha en härlig semester! Njut av vårt vackra land och kör försiktigt!