Blogg

5 goda skäl att välja en elgrill

02 juli 2020, 15:53

Barbeque

En elgrill är ett bra alternativ för dig som bor i lägenhet eller som tycker att det är krångligt med gasol- eller kolgrill. Grillmästaren Ole Anders Hanssen ger sina bästa elgrillstips.

Grillad mat hör sommaren till och för grillentusiaster utan trädgård är elgrillen ett bra alternativ till gasol- eller kolgrillar. Dessutom osar de mindre än kolmotsvarigheten och gasolgrillar känns lite krångliga för den som inte är van. Men hur bra är de egentligen? Tillsammans med grillexperten Ole Anders Hanssen från Weber Grill reder vi ut frågetecknen kring elgrillar.  

Är elektriska grillar verkligen mer klimatvänliga än kol och gas? Inte nödvändigtvis, säger Ole Anders Hanssen. Det beror på var elen kommer ifrån och hur grillkolet produceras. El från ett koleldat kraftverk är förmodligen mindre klimatvänlig än FSC-certifierat grillkol.

Vad du lägger på grillen kan också ha större inverkan på klimatet än själva grillen. Att äta aubergine, zucchini och svamp är exempelvis bättre för klimatet än att äta rött kött.

Det finns emellertid flera goda skäl att välja en elgrill, inklusive att göra grannarna glada. Men mer om det lite senare.

Vad ska vi då tänka på när vi ska köpa en elgrill?

–  Om du mestadels ska grilla korv, hamburgare och andra klassiska grillrätter är det viktigt att hitta en grill som kan uppnå hög värme och att grillytan är tillräckligt stor för att kunna mätta alla. Två vuxna behöver ju inte en lika stor grill som en familj på fem, säger Hanssen.

–  Om du även vill kunna baka på grillen är det viktigt att du väljer en grill som har en indirekt värmezon, säger han.

Mycket har hänt med de elektriska grillarna de senaste åren. Tidigare var det ofta svårt att få grillen tillräckligt varm för att få till en bra grillyta på maten. Även om lägstanivån överlag är högre idag, kan det fortfarande finnas stora kvalitetsskillnader mellan de olika modellerna.

– Du får ofta en mer stabil hög värme med de lite bättre modellerna. För bästa resultat ska grillen ha ett lock. Det ger mindre värmeförlust och gör det lättare att uppnå önskad värme, säger han.  

Därför ska du köpa en elgrill enligt grillmästaren

Hanssen är själv en stor anhängare av elgrillar. Här är skälen till det:

Du får den goda, autentiska grillsmaken

Många tror inte att du får den klassiska grillsmaken av en elgrill, men det stämmer inte, menar Hanssen.

– Det går alldeles utmärkt att tillaga en perfekt biff med grillränder och en fantastisk grillsmak på en elgrill, säger grillmästaren.

Hanssen förklarar att den karaktäristiska grillsmaken kommer från fett och salt som droppar från köttet, som sedan förångas när det träffar den heta grillen och därefter absorberas igen av köttstycket.

Hur du hanterar grillen påverkar naturligtvis också resultatet.

– Jag grillar alltid med locket på. Använder du en elgrill blir detta extra viktigt, eftersom du då får mindre värmeförlust och behåller värmen kring det du grillar.

Du kan grilla i stort sett allt

– Om du har en bra grill som ger en hög temperatur fungerar den bra för både fisk, kött och grönsaker. En temperatur mellan 180-220 grader räcker gott för att grilla det mesta.

Hanssen har lagat flera klassiska grillrätter på en elgrill.

– Jag har lagat allt från pulled pork, som ska stå på låg värme och tillföras rök i 10 till 12 timmar, till pizza som ska bakas i 300 grader, säger han.  

Elgrillar är väldigt praktiska

Fördelen med en elgrill är att den är enkel att använda, den tar liten plats och behöver inte extra bränsle, som gas eller kol.

– Så länge du har tillgång till ström är det egentligen bara att sätta i kontakten och slå på grillen, säger Hanssen.

Grannar gillar elgrillar

Med ett elektriskt värmeelement blir det ingen rökutveckling när du tänder grillen, som det ofta blir när du använder en kolgrill.  

– Grannarna uppskattar ofta elgrillar, säger Hanssen.

Du kan laga grymt god mat – helt enkelt

Något av det bästa grillmästaren vet är att grilla kyckling och spetskål.

– Det är något jag ofta grillar, åtminstone när det ska gå snabbt, säger Hanssen.  

Han gör en torr kryddblandning, gnider in den i kycklingen och grillar på direkt värme

– Om kycklingen har skinn eller ben kvar tål den grillningen bättre. Det finns mer fett i köttstyckena, och fett är bra när du ska grilla.  

Spetskålen skär han i fyra delar och lägger direkt på grillen. Medan den gottar sig i värmen, lägger han på ett kryddsmör som får smälta in i kålen.

– Jag har serverat den här rätten till stora köttälskare. Och alla har älskat den, säger han.

Källa: https://blogg.fortum.no/grillmester-5-gode-grunner-til-%C3%A5-velge-elektrisk-grill