Blogg

10 tips för att spara energi under sensommaren

03 augusti 2023, 16:00 Reading time: 3 minutes

Njut av de sista dagarna på sommaren samtidigt som du gör små förändringar för att spara energi och sänka elkostnaden! På sommaren är elpriserna lägre, men det är alltid bra att göra energieffektiva val i sin vardag.

Lampor utomhus

1. Miljövänliga grillar

För miljön är kol- och elgrill de mest hållbara valen. För ett helt miljövänligt alternativ så finns det solgrill som använder solens energi för att tillaga maten.

2. Dra nytta av naturligt ljus

På sommaren är dagarna längre och ljusare. Dra nytta av detta genom att släcka lampor och dra upp persienner för att utnyttja det naturliga ljuset så mycket som möjligt.

3. Använd fläktar för svalka

Det kan vara mer energieffektivt att använda fläktar eftersom de cirkulerar luften istället för användandet av AC.

4. Hållbara picknickar

När du packar mat och dryck för utflykter, försök att använda återanvändbara bestick, glas och tallrikar för att minska mängden engångsplast. Det här valet minskar plastproduktionens energiintensiva process, energin som behövs för avfallshantering samt främjar ett mer hållbart beteende.

5. Spara på varmvattnet

Att tvätta kläder i lägre grader sparar energi samtidigt som det sliter mindre på kläderna. Det finns även flera hälsofördelar att duscha kallt om man känner att man vill det. Försök att använda kallt vatten när det är möjligt för att minska elförbrukningen.

6. Undvik stand-by 

När du lämnar sommarstugan eller hemmet, se till att stänga av elektroniska apparater helt istället för att låta dem vara i standby-läge.

7. Utomhusbelysning 

Om du behöver belysning utomhus på kvällen, överväg att använda solcellslampor istället för traditionella lampor som kräver el.

8. Spara vatten 

Vattna dina växter tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare för att minska avdunstning och spara vatten.

9. Välj energisnåla apparater 

Om du planerar att köpa nya apparater till ditt hem, se till att välja de med högsta energiklass för att minska energiförbrukningen.

10. Torka tvätt utomhus 

Att använda torktumlare och torkskåp resulterar inte bara i hög energiförbrukning utan även i damm. Därför är det en bra idé att hänga tvätten utomhus om du har möjlighet.

Skräddarsy ditt elavtal med våra populära tilläggstjänster.

Förbättra ditt elavtal

  • Skräddarsy ditt elavtal med smarta tjänster
  • Ingen bindningstid
Se våra tilläggstjänster

5 goda skäl att välja en elgrill

En elgrill är ett bra alternativ för dig som bor i lägenhet eller som tycker att det är krångligt med gasol- eller kolgrill. Grillmästaren Ole Anders Hanssen ger sina bästa elgrillstips.

Läs mer

10 tips på hur du kan minska elräkningen

Med höga elpriser blir det mer viktigt än någonsin att skaffa sig en överblick av vilka energitjuvar som finns i hemmet. Finns det något som du kan förändra i ditt hushåll?

Läs mer