Blogg

10 hållbara morgonrutiner

01 februari 2023, 01:01 Lästid: 2 minuter

Hållbarhet, kundprogram, elavtal

På morgonen gör vi alla en hel del saker på autopilot. Men det krävs bara små justeringar i vardagsvanorna för att göra positiv skillnad för planet och plånbok. Här är några enkla tips för att starta dagen mer hållbart.

1. Tänd inte alla lampor

Vårljuset är sakta men säkert på väg tillbaka. Därför behöver vi inte längre sätta igång hela bostaden på morgonen (i alla fall om det inte är LED-belysning). Kanske är det framförallt kök och badrum som används?

2. Duscha vid en annan tidpunkt

Varmvatten är som bekant energikrävande, samtidigt som vatten i sig är en ändlig resurs (länk till tidigare blogginlägg). Att förlägga duschandet till kvällen eller lunchen är ett enkelt sätt att minska belastningen i elnätet på morgonen när många behöver varmvatten samtidigt. Och så sparar det lite tid när du har bråttom.

3. Eller duscha kallt och kort

Alternativet är förstås att göra som kallbadarna på Instagram - chocka kroppen med en kalldusch för att verkligen vakna till på morgonen. Det sägs ju dessutom kunna förbättra hälsan och förlänga livet.

4. Tvätta och diska på kvällen

För dig som har elavtal med timpris är det redan självklart att det är bättre att nyttja vitvarorna under de perioder på dygnet då elpriset är lägre. Men även för hushåll med månadspris bidrar beteendet till att avlasta elnätet.

5. Res kollektivt

För de flesta som bor i eller i närheten av städer finns det kollektivtrafik att nyttja. Att ställa bilen så ofta som möjligt är kanske den enklaste hållbarhetsåtgärden vi kan göra i vardagen.

6. Morgonpromenad eller cykeltur

Om avståndet tillåter är en rask morgonpromenad eller cykeltur till jobbet andra bra sätt att främja hälsa och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser.

7. Egen kaffemugg istället för take-away

Kaffe är för många ett omistligt livselixir. Men se till att köpa Fairtrade-certifierat kaffe så att du kan vara bekväm med att produktionen har skett med goda arbetsvillkor och dräglig ekonomisk ersättning. Du behöver inte heller rycka en dyr take-away-kaffe från caféet eftersom du lika gärna kan preppa din egen mugg på morgonen. Det sparar både tid, utsläpp och pengar. Ifall du jobbar hemifrån är en termos också smart eftersom du slipper värma på nytt hela tiden.

8. Preppa frukost och matlåda kvällen innan

Många morgonrutiner kan förstås effektiviseras genom att planera bättre kvällen innan. Duka fram frukostgrejer för att spara tid, och planera morgondagens lunch redan när du lagar middag på kvällen. Att äta lunch ute känns kanske inte så dyrt som engångsföreteelse, men en hundralapp om dagen blir snabbt många tusenlappar som kan läggas på annat.

9. Ät mer växtbaserat till frukost

Att successivt fasa ut rött kött är i dag en självklarhet för många familjer. Särskilt processade och rökt charkuteriprodukter ska ätas med måtta. Att byta ut vissa livsmedel kan vara bättre för både hälsan och klimatet.

10. Gå upp tidigare

Okej, det här låter kanske som ett hurtfriskt råd från överpeppade Instagram-coacher och Silicon Valley-profiler. Men är det inte just tidsbristen som ofta gör att vi agerar mindre hållbart? En halvtimme extra på morgonen kan ibland vara precis den tid vi behöver för att starta dagen med lite större medvetenhet.

 

Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Nöjdkundgaranti
Jämför elavtal
Man cleaning the oven

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!
2