Naturvårdsplan vid Klarälven

Några av Fortums miljöprojekt drivs vid vatten­kraft­verken med syftet att främja den biolo­giska mångfalden på land och längs älvstränder. Vid Klarälven har åtgärder prioriterats som gynnar utvecklingen av viktiga naturmiljöer som exempelvis, blomrika slåtterängar, äldre skog med död ved samt äldre lövträd.

mindre hackspett

Sammanställning av åtgärder 2023

Under 2023 arrangerades en utbildningsdag på plats för personalen på One Nordic och Fortum som ansvarar för och genomför naturvårdsprogrammet längs vattenkraftverken vid Klarälven.

En betydande insats har även gjorts för att utveckla mer detaljerade skötselplaner och uppföljningsprogram för markområden kring Skoga och Forshult kraftverk. Dessa planer är avsedda att fungera som mallar för ytterligare markområden när de slutgiltiga versionerna slutförs.

De genomförda naturvårdsåtgärderna under 2023 omfattar huvudsakligen återskapandet av slåtterängar, friställning av lövträd och bekämpning av invasiva växtarter. Totalt genomfördes åtgärder inom 14 så kallade skötselytor på sammanlagt cirka 13,5 hektar under 2023. 

  • Slåtter har utförts i anslutning till sex kraftverk på nio olika skötselytor med en total yta på cirka 2,4 hektar.
  • Friställning av lövträd och gamla träd har genomförts på omkring 11 hektar i närheten av Skymnäs kraftverk.
  • Bekämpning av invasiva växtarter har genomförts på tre områden med en sammanlagd yta av 0,17 hektar i anslutning till Dejefors och Skymnäs kraftverk.

 

Skapande av död ved

En prioriterad åtgärd är skapande av död ved. Stående och liggande döda träd utgör en av skogsekosystemets artrikaste strukturer.

Därför är de mycket viktiga för att gynna och bevara biologisk mångfald, särskilt fåglar, insekter, lavar, mossor och svampar. I de flesta skogar utanför skyddade områden är död ved en bristvara.

Guldsandbi vid Klarälven

Guldsandbiet har liksom storfibblebiet en stor andel av sin kända svenska och värmländska förekomst i Klarälvdalen, i hög grad relativt nära älven där det växer ängsvädd, en växtart som gynnas av slåtter.

Biet samlar pollen i första hand på ängsvädd, men även åkervädd, och bygger bon i sandig mark. Foto: Sven-Åke Berglind

Artrikt ekosystem

Klarälven utgör ett mycket artrikt ekosystem där vatten och land möts med olika naturtyper och livsmiljöer tätt inpå varandra. Övre delen av Klarälven utgör ett Natura 2000-område som sträcker sig från Höljes i norr till Edebäck i söder.

Genom att bevara och stärka viktiga miljöer i, så kallade värdetrakter, är det möjligt att gynna den biologiska mångfalden i ett större landskapsperspektiv. En värdetrakt är nämligen ett område som på en landskapsnivå har särskilt höga värden för biologisk mångfald.

När platsanpassade åtgärder genomförs kan det få positiva följdeffekter i flera delar av ekosystemet. Genom att skapa rika växtmiljöer skapas också bättre förutsättningar för exempelvis många insekts- och fågelarter.

 

 

Fridlysta arter vid Klarälven

Det finns fridlysta arter vid Klarälven som exempelvis vitryggig hackspett, klådris, ävjepilört, brun gräsfjäril och mosippa.

På bilden är ett storfibblebi på en höstfibbla, en sårbar art enligt rödlistan men inte fridlyst. Foto: Sven-Åke Berglind

Kartläggning av behov

Fortum arbetar för att minska den lokala miljöpåverkan genom olika åtgärder i vatten och på land. Eftersom markanvändning och markvård inte ingår i Fortums kärnverksamhet påbörjades ett pilotprojekt med stöd av naturvårdsexperter från konsultföretaget Ecogain under 2018.

För att fastställa lämpliga åtgärder fortsatte arbetet med Ecogain, genom att de sammanställde en naturvårdsplan för projektet. Naturvårdsplanen fyller en grundläggande funktion i att bland annat ge en överblick av vilka naturtyper som finns i området, vilka arter som behöver gynnas och vilka åtgärder som bör prioriteras.

Det finns många olika slags naturvårdsytor på Fortums fastigheter och därför sammanställdes 55, så kallade skötselenheter, anpassade efter respektive naturtyp och behov. Den sammanlagda arealen som ingår i planen är 115 hektar (1,15 km2).

 

 

Åtta vattenkraftverk ingår i planen

Fortum har nio vattenkraftverk i Klarälvens huvudfåra varav åtta ingår i naturvårdsplanen.

De som ingår är: Edsforsen (på bilden), Skoga, Krakerud, Forshult, Skymnäs, Munkfors, Dejefors och Forshaga.

Prioritering av naturvårdsåtgärder

Många viktiga naturmiljöer har minskat de senaste decennierna. I dessa naturmiljöer finns många arter som blivit allt ovanligare och är beroende av den specifika livsmiljön här. Minskningen beror, enligt en rapport från Länsstyrelsen Värmland, 2015, delvis på vattenreglering men också av att bland annat gran och skogsbruk växt in på tidigare öppen mark.

För att göra ett urval av åtgärder som är anpassade för behoven vid Klarälven har Ecogain tagit fram en prioriteringsstrategi. Den utgår ifrån genomförbarhet och biologisk nytta på alla naturvårdsytor på Fortums fastigheter längs Klarälven.

Fyra huvudsakliga naturvårdsåtgärder har prioriterats för skog och på öppen mark:

  • Lämna äldre skog till så kallad fri utveckling (genomförs oftast efter att andra gynnade åtgärder för skogen genomförts).
  • Skapa mer död ved i skogsområden
  • Åtgärder som gynnar lövträd
  • Genomföra slåtter, det vill säga att under sommaren slå högt gräs, och samla ihop och ta bort den slagna vegetationen. Denna åtgärd är särskilt prioriterad på näringsfattiga marker och där det tidigare förekommit slåtter. Där det är möjligt bör gräs och annan vegetation slås med lie eller en så kallad slåtterbalk*.
  • Bekämpning av arter som inte tillhör det lokala ekosystemet, till exempel kanadensiskt gullris och blomsterlupin. Dessa kallas invasiva arter.

 

Schematisk figur för koppling mellan de fyra prioriterade naturvårdsåtgärderna, effekt, målbild och fokusarter som gynnas av respektive åtgärder. 
*Fortum köpte in en slåtterbalk under 2021.

Resultat av åtgärder

Naturvårdsåtgärder är ett långsiktigt arbete som kräver löpande uppföljning som tar hänsyn till olika faktorer. I naturvårdsplanen finns förslag på uppföljning av effekten på biologisk mångfald.

Det kan exempelvis göras genom artinventeringar och naturvärdesbedömning enligt svensk standard. I naturvårdsplanen finns även ett schema där aktuella åtgärder och respektive plats framgår för varje år och tidpunkt på året då det ska genomföras.

 

Documents

Läs Ecogains rapport

Skötsel för ökad biologisk mångfald

Läs här

Tidigare åtgärder

Åtgärder 2022
Chevron down

Under 2022 genomfördes åtgärder inom 17 så kallade skötselytor på sammanlagt cirka 21 hektar.

  • Den sammanlagda ytan där slåtter och andra åtgärder påbörjats för att tillskapa slåtterängar påbörjats är 2,8 hektar, fördelat på tio olika ytor vid sju kraftverk
  • Under 2022, såväl som tidigare år, har skapande av tillgång till död ved (både stående och liggande död ved) genomförts i stor utsträckning. Under 2022 sammanlagt 16,8 hektar, särskilt på markområden runt Skoga kraftverk.
  • Riktade insatser har gjorts vid Edsforsen, Skymnäs och Dejefors under 2022 mot invasiva arter. Bekämpning av invasiva växtarter är ofta arbetsintensivt, men ofta en grundförutsättning för att lyckas återskapa biologiskt värdefulla miljöer.
  • Utöver ovan åtgärder genomförs så kallad fri utvecklig på 10,7 hektar. Det innebär att skogen bevaras som den är och får växa fritt. 

 

Åtgärder 2018
Chevron down

För att bevara den hotade skalbaggen strand­s­andjä­garen har Fortum tillsammans med Länssty­relsen i Värmland försökt att återskapa gynnsamma livsmiljöer för att arten ska överleva.