Anna Vidlund, Head of Operations, Vattenkraft

Anna tog examen i Kemiteknik vid KTH år 2000 och har sedan dess även byggt på med en Licentiatexamen 2005. Anna jobbar idag som Head of Operations för Vattenkraften inom Fortum och är därmed den som är ansvarig för driften av vattenkraften i Sverige och Finland.

Vilka olika roller har du haft inom Fortum?

Just nu är jag är ansvarig för driften av Fortums vattenkraft i Sverige och Finland. Sedan jag började på Fortum för drygt 10 års sedan så har jag arbetat med många olika energikällor (främst bio, sol och vatten) och ur många olika perspektiv (investeringsanalys, strategi, marknadsanalys, förändringsledning och affärsutveckling).

Jag hade även förmånen att arbeta utomlands under 2 år då jag var med och startade upp Fortums solenergiaffär i Indien. Att arbeta utomlands är bland det bästa jag gjort, det var berikande både på ett personligt plan och för karriären. Eftersom jag hade min familj med mig till Indien blev det även en väldigt fin tid för oss som familj.

Nu arbetar jag för första gången inom driftorganisationen och trivs jättebra. Efter många år med mycket strategi och analys är det spännande och lärorikt med ett operativt arbete som verkligen är ”här och nu”.

Hur är det att arbeta inom energibranschen?

Jag drivs av samhällsnyttan. Energi är politiskt viktigt, betydelsefullt ur ett rättviseperspektiv och så klart också en stor miljö- och hållbarhetsfråga. Dessutom tycker jag att det är tekniskt intressant och att kunna väva samman allt det till ett jobb är en förmån. Bredden på frågorna inom energibranschen gör dessutom att man lätt kan spendera ett helt arbetsliv här utan att det blir enformigt. Jag lär mig hela tiden nya saker.

Hur jobbar du med hållbarhet inom din roll?

Nu när jag arbetar med driften av vattenkraften handlar hållbarhet om att köra våra kraftverk på ett ansvarsfullt sätt, att vi följer våra miljötillstånd och genom att säkra att vi arbetar på ett säkert sätt ute i anläggningarna. Sedan så handlar hållbarhet även för mig som chef om att skapa en bra arbetsmiljö.

Vad är de största fördelarna med ditt jobb?

Att få arbeta med något som jag tycker är viktigt och att få göra det tillsammans med trevliga kollegor och medarbetare.