Laxens Dag i Gullspång

Välkommen till Laxens Dag i Gullspång! Den 26 oktober arrangerar vi Laxens Dag mellan kl 12-16 tillsammans med flera samarbetsaktörer. Kika på laxtrappan och pågående laxlek, prata med experter och få information om all forskning och projektverksamhet som pågår med fokus på den världsunika Gullspångslaxen.

Public affairs
Ta del av ny kunskap

Fråga våra experter på plats och få en inblick i den senaste forskningen om gullspångslaxen- och öringen.

Climate and resources
Laxen är spännande

Särskilt gullspångslaxen! Vi berättar gärna mer om Gullspång River action Plan (GRAP) som pågår 2017-2020.

Affordable
Fri entré

Självklart är det gratis! Vi bjuder också på fika under dagen.

Salmon ladder at Gullspång, Sweden

Lär dig mer om laxen och vad som händer just nu!

Lördagen den 26 oktober juni öppnar Fortum upp området vid Gullspångs kraftverk, beläget intill laxtrappan. Inne på området kommer det att finnas information, visningsturer, film, experter och annat länkat till lax och framför allt gullspångslaxen. Från klockan 12:00-16:00 är det öppet. 

Om Laxens Dag

Laxens Dag i Gullspång ingår i det internationella initiativet International Year of the Salmon 2019, där aktörer är med för att är informera om och öka intresset för åtgärder och forskning för bevarande, restaurering och långsiktigt hållbart nyttjande av laxbestånden och laxens livsmiljöer. I Sverige är det Havs- och Vattenmyndigheten i Sverige (HaV) som samordnar Laxens år 2019.

Se så mycket mer

Under dagen får man träffa våra experter som kan visa upp ny forskning, modelleringar, filmer, berätta mer om laxtrappan osv. Laxens dag arrangeras av Fortum Sverige AB tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götalands och Örebro län, Gullspångs kommun, Havs- och vattenmyndigheten, Gullspångsälvens vattenvårdsförbund, Karlstads universitet, Jyväskylä universitet, Gammelkroppa Lax AB samt Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Varmt välkomna!

Gullspångs vattenkraftverk

Hur hittar man till Laxens Dag?

Adressen till kraftverket är:  Gullspångs kraftverk, Storgatan 39, 547 24 GULLSPÅNG

GPS-koordinater hittar ni här: 58°59'11.1"N 14°06'24.4"E

Det finns parkering på plats, följ anvisningarna på plats.

vatten 2

Arbetet för gullspångslaxen

Sedan 2003 har Fortum samverkat med lokala intressenter och myndigheter för att stärka den kvarvarande populationen av sötvattenlevande gullspångslax. År 2017-2020 pågår projektet GRAP, Gullspång River Action Plan, ett bevarandeprojekt för laxen.

Läs mer här