Laxsläppet

Varje år släpper vi ut laxar och havsöringar i Stockholms ström. Det är ett sätt att säkerställa att det finns ett starkt fiskebestånd att fiska i stadskärnan samt att peka på hur rent vårt vatten vi har i den svenska huvudstaden.

AU9

Rent vatten i huvudstaden

Stockholm är en av de renaste huvudstäderna, vilket gör det till rent fiskevatten.

AU6

En livlig ström

Utsläppet av laxar och havsöring gör att Stockholms ström sjuder av liv.

AU15

Tradition som håller i sig

Laxsläppet har funnits sedan 1973, och vi har varit med sedan 2013.

Release of salmon in central Stockholm

30 lax rätt ner i sjön!

Att kunna fiska i Strömmen är för oss en symbol för vilken hållbar stad Stockholm är, och det är inte bara stockholmarna utan även turisterna som uppskattar att stadens vatten sjuder av liv. Sedan 2013 släpper vi tillsammans med Stockholms stad och HEBA ut 30 000 laxar och havsöringar i Stockholms ström. Vi ser dessa laxar som en symbol för att vi lever i en av världens renaste huvudstäder, och att vi kan vara med och bidra till denna utveckling. Traditionen har pågått under Fortumflagg i några år, men utsättningar av lax och öring har pågått sedan 1973. Laxsläppet sker alltid i maj varje år.

”Laxsläppet är en av mina favoritdagar på året. Att sätta ut lax och öring gör att alla kan fiska mitt inne i city, vilket gör Stockholm unikt. En sådan ren stad är värt att vårda.”

Johan Englund, Kommunikationschef för Fortums Vattenkraft

Som fisken i vattnet

Smolten som släpps ut i Stockholms ström präglas på det vatten­drag den sätts i eller vuxit upp i. På så sätt kan öring introduceras i nya lämpliga bäckar – även vid Strömmen. Vuxna fiskar återvänder efter ett par år, öringen från skärgården och laxen ända från södra Östersjön, vilket skapar det unika fisket.

En spektakulär uppvisning

Varje år låter sig unga och gamla fascineras när tusentals fiskar forsar ned i Strömmen - Laxsläppet är en spännande dag för både stora och små. För barnen är det ett tillfälle att lära sig mer om vår rena huvudstad. För andra finns det möjligheter till fantastiskt fiske mitt inne i city. 

Johan Englund
Kommunikationschef för Fortums Vattenkraft
Tel: +46 76 828 84 40
[email protected]