Laxsläppet

Varje år släpper vi ut laxar och havsöringar i Stockholms ström. Det gör vi för att vara säkra på ett starkt fiskebestånd. Så att du ska kunna gå och fiska mitt i stan. Så att alla ska förstå hur rent vatten vi har i vår huvudstad. Och hur viktigt det är att det fortsätter vara så.

AU9
Rent vatten mitt i stan

Stockholm är en av de renaste huvudstäderna, och en av få stora städer med rent fiskevatten mitt i stan.

AU6
Drag under ytan

Utsläppet av laxar och havsöring gör att Stockholms ström sjuder av liv.

AU15
En fest som håller i sig

Laxsläppet har funnits sedan 1973, och vi har varit med sedan 2013.

Close up Laxsläppet Fortum 2018

RE:LAX

Slappna av. Ta det lugnt. Du kan alltid gå och fiska. Fisket i Strömmen mitt i city har blivit en symbol för Stockholm som en hållbar stad, både för stockholmare och för turister som häpnar när de förstår att stadens vatten sjuder av liv. Varje år släpper vi tillsammans med Stockholms stad och HEBA ut 30 000 laxar och havsöringar i Stockholms ström. Vi ser det som en symbol för att vi lever i en av världens renaste huvudstäder, och vi vill vara med och bidra till att det fortsätter så. Traditionen har pågått sedan 1973 och vi är både stolta och glada över att vara med sedan 2013.

 

I år kunde man hitta oss vid Strömbron, nära Kungliga Operan, kl 13:00, den 14 maj.

”Laxsläppet är en av mina favoritdagar på året. Att sätta ut lax och öring gör att alla kan fiska mitt inne i city, vilket gör Stockholm unikt. En sådan ren stad är värt att vårda.”

Johan Englund, Kommunikationschef för Fortums Vattenkraft

Havets ungdomsgård

Smolten som släpps ut i Stockholms ström präglas på det vatten­drag den sätts i eller vuxit upp i. På så sätt kan öring introduceras i nya lämpliga bäckar – även vid Strömmen. Vuxna fiskar återvänder efter ett par år, öringen från skärgården och laxen ända från södra Östersjön, vilket skapar det unika fisket. Så kan vi fortsätta fiska mitt i stan.

En mäktig uppvisning

Det är häftigt att uppleva tusentals fiskar som forsar ned i Strömmen – Laxsläppet är en spännande dag för både stora och små. För barnen är det ett tillfälle att lära sig mer om vår rena huvudstad. För andra finns det möjligheter till fantastiskt fiske mitt emellan slottet och operahuset.

Har du frågor? Kontakta:

Desirée Hylander
Kommunikationsspecialist
[email protected]