För mycket skräp slängs i naturen idag
Idag är nedskräpning ett miljöhot; varje år slängs ungefär 9000 ton skräp i Sveriges natur, vilket skadar både växt- och djurliv. Hundratals fåglar och däggdjur dör varje år när de fastnar i skräp eller kvävs och förgiftas när de misstar skräp för mat. Nedskräpningen skapar dessutom både otrivsel och ekonomiska problem. Med kunskap om nedskräpning, och inte minst skräpets roll i en cirkulärekonomi, tror vi att man blir bättre på att ta hand om miljön.
Att lära sig om vattenkraft
Att vi står inför stora utmaningar även vad gäller klimathot och global uppvärmning är också väl känt. Kunskap om vattenkraft som vår viktigaste förnybara energikälla, samt den roll den har att spela, inte minst genom att möjliggöra ännu mera vind och solkraft, är därför oerhört viktigt för att skapa medvetenhet om vilka val man kan göra för framtiden. Attityder skapas tidigt och genom att vara med och städa runt några av våra viktigaste vattenkraftverk kan man tidigt påverka beteenden och attityder till nedskräpning och förnybar energi. Resultat från tidigare älvstädningar har tydligt visat att ungdomar och andra deltagare bryr sig mer om miljön efter utfört städprojekt.
Det älvstädas runt om i Sverige
Älvstädningen sker i olika områden runt om i landet. Varje år städas det längs älvarna Indalsälven, Dalälven, Ljusnan, Gullspångsälven och Klarälven. Totalt har 252 ton skräp städats bort under hela projektets gång.