Solen tryggar släktens framtid

LJUS FRAMTID. Med 24 nya solpaneler på ett av uthusen ser Anna Landgren fram emot sommarhalvåret lite mer än vanligt. – Det känns bra att använda solens energi, säger hon.

Kvinna framför sitt tak med solpaneler

Att Anna Landgren är rotad i byn Talken i Brunskog socken i det värmländska kulturlandskapet är något av en underdrift. Hennes släkt har anor sedan 1500-talet i byn och Anna själv föddes i grannhuset. Det här är också en av anledningarna till att hon har investerat i solpaneler på gården. Tankarna på hur gården ska leva vidare efter henne har blivit mer aktuella efter makens bortgång förra året. Så när dottern berättade att hon gärna skulle vilja bosätta sig på gården i framtiden började Anna fundera på hur det skulle kunna bli möjligt.

– Min dotter har inte så hög inkomst och det finns några saker som kostar mycket här ute på landet. Och det är uppvärmning och el. Jag har installerat bergvärme och har en vedpanna. Med solpanelerna sjunker kostnaderna för att bo här ännu mer. Nu saknar jag bara vindkraft, säger hon.

Gjorde sin egen solfångare

Det fanns också ett par andra tungt vägande skäl till solsatsningen. Det kanske viktigaste av alla är miljöaspekten. Om det nu kommer energi som landar på hennes södervända uthustak, varför inte utvinna den? resonerade hon.

– Jag tycker alla på vår lilla planet borde uppföra sig så bra vi kan och ta hand om vår miljö.

Anna har också alltid haft ett stort intresse för teknik och solkraft. Hon är utbildad civilingenjör inom elteknik och byggde redan för över 20 år sedan en egen solfångare på taket till ett annat uthus.

– Vi tyckte det var spännande med solenergi. Jag tog hjälp av en rörmokare, men i övrigt tillverkade jag den själv. Det blev över 200 lödningar för att få allt på plats. Den har fungerat bra hela tiden.

Det som fick Anna att bestämma sig för solpaneler var ett erbjudande från Fortum som hon fick i brevlådan förra våren. I mitten av sommaren gjorde hon sin beställning och i slutet av augusti installerades de 24 solpanelerna.

– Två killar satte upp panelerna på mindre än två arbetsdagar. Sen tog det lite tid att få kommunikationen mellan anläggningen och min telefon att fungera, men det löste de också när de var här.

Ser solpaneler som en investering

Investeringen kostade drygt 115 000 kronor och eftersom det var pengar som Anna inte behövde låna till såg hon det som just en investering. Det viktiga för henne är inte att börja tjäna pengar på sina solpaneler utan snarare att sänka elkostnaderna på lång sikt så att det ska vara möjligt att bo billigt på gården.

Än så länge vet Anna Landgren inte hur mycket hon kommer att producera per år. Men hon märkte under sensommaren att hon då och då producerade mer än hon konsumerade. Överskottet skickas ut i elnätet och ger henne en liten inkomst.

Hur tänker hon om nästa steg då?

– Det blir nog inga fler solpaneler, men jag är intresserad av att kunna lagra den energi jag producerar. Så jag ska undersöka det där med batteri. Jag skulle också gärna skaffa en laddhybrid, men vi får väl se hur det blir.

Annas bästa tips

• Tänk inte att du ska tjäna pengar på solpanelerna utan snarare att det är bra att utvinna solkraften och att du kan sänka kostnaderna för el.

• Undersök om du har ett tak som passar för detta. Vi som bor på landet kanske har uthus eller ladugård som passar bra för solpaneler.

• Det är klart att man bör jämföra olika leverantörer, men jag måste erkänna att jag tog Fortum utan att jämföra och jag är nöjd med det.

Text: Per Cornell, Foto: Eva Edsjö

Läs mer om Fortums solpaneler, en helhetslösning där vi hjälper dig från tanke till solel.