Smartaste huset i stan

BOENDE I FRAMKANT. Daniel Zhang bor i en av landets mest klimatsmarta lägenheter. I hans hus testas framtidens teknik för att sänka den totala energianvändningen.

Daniel Zhang

I Norra Djurgårdsstaden bor Daniel Zhang med sin sambo i ”Aktiva huset”, som det kallas. Deras lägenhet ingår i ett forskningsprojekt där bland annat Fortum är delaktiga, med syftet att undersöka hur människors energianvändning kan påverkas med ny teknik. Efter ett år kan konstateras att huset använder cirka 20 procent mindre energi jämfört med motsvarande hus som inte har samma smarta lösningar. Nu utvidgas forskningsprojektet och förlängs med ett år.

Väljer tvättid efter elanvändning

Alla hus i Norra Djurgårdsstaden har sedumtak och solpaneler som ska producera 30 procent av den gemensamma elanvändningen. Här finns färre parkeringsplatser men fler carsharing-tjänster.

Men Daniels hus är speciellt även för att ligga här. I Brf Sjöfallets fastighet är alla lägenheter uppkopplade mot en app där man kan följa sin förbrukning av vatten, värme och el och jämföra det mot genomsnittet. Man ser även när elanvändningen har lägst klimatpåverkan och då också lägst pris.

– Vi har börjat tänka annorlunda. Ska vi till exempel använda ugnen försöker vi att inte göra det när alla andra använder som mest el, det vill säga mellan klockan 17 och 20 på vardagar.

Klimatsmart utan uppoffringar

Daniel kan med appen tända och släcka all belysning med ett knapptryck eller släcka en lampa i taget. Lägenheten är även utrustad med smarta eluttag som går att styra från appen.

– Det jag tycker de har lyckats väldigt bra med här är att det går att leva mer klimatsmart utan att det innebär stora uppoffringar.

Hur känns det för er att bo i ett sådant här hus?

– Det känns väldigt bra. Det var inte avgörande när vi köpte lägenheten, men definitivt en bonus. Just att kunna leva ett bekvämt liv nära naturen och samtidigt göra gott är en kombination som jag tror många är intresserade av.

Så kan du bli mer klimatsmart

Inspireras av Daniel och hans liv i Norra Djurgårdsstaden. Det finns saker som du kan göra även om du inte bor i en klimatsmart lägenhet.

1. Små insatser. Att göra energibesparande val i vardagen behöver inte kräva stora insatser. Släck alltid lamporna när du går hemifrån. Extra smidigt blir det såklart om de, som i Daniels fall, kan släckas med ett tryck i en app. Att släcka lampor i de rum du inte befinner dig i gör också skillnad.

2. Välj rätt tid. Planera när du lagar mat eller tvättar utifrån tid på dygnet. Att undvika de mest energikrävande apparaterna mellan 17 och 20 på vardagarna är mer energismart.

3. Åk mindre bil. Att välja bort den bensindrivna bilen för andra alternativ är klimatsmart. Carsharing-tjänster får allt fler användare och många ser det som en bra lösning att slippa betala för egen bil men kunna nyttja bil när det behövs. Annars är elbil, elcykel, vanlig cykel eller kollektivtrafik bra alternativ.

Läs mer:

  • Använder du lika mycket el som genomsnittet? Kolla in artikeln här
  • Få hjälp att hitta dina energibovar i hemmet. Genom att lägga till Fortums Miljöpaket till ditt elavtal får du professionell energirådgivning för ditt boende. Du får också el från förnybara energikällor och är med och bidrar till Håll Sverige Rents viktiga arbete för en böttre miljö. Läs mer här om Miljöpaketet.

Text: Per Cornell, Foto: Eva Edsjö