Fast eller rörligt elpris?

Har människan en fri vilja, hur skapades universum och har livet någon mening? Just de frågorna kanske du inte ska vända dig till ditt elhandelsbolag med. Men nu när minusgraderna står för dörren och högre elpriser knackar på finns det en till stor fråga, som just vi är bra på att reda ut: Fast eller rörligt elavtal?

kallt

Din elkostnad beror på en rad faktorer men förenklat kan man säga att det handlar om hur mycket el du använder, priset du betalar för elen och när din elanvändning främst sker på året och dygnet.

Den som väljer rörligt elavtal motiverar det ofta med att de flesta undersökningar visar att det över tid ger ett lägre pris. Medan den som väljer att binda ofta gör det med föreställningen om att elpriset också är som högst under vintern när förbrukningen är som störst. Men det sistnämnda stämmer inte riktigt.

Över åren ser vi en relativt liten skillnad mellan sommar och vinterhalvåret. Främst är det istället din tajming som avgör om det i efterhand visar sig varit rätt beslut att binda. Och rätt tajming, det kräver i ärlighetens namn ett stort “el-intresse” och tur, precis som på börsen, berättar Johan Bonerfält, pricing manager på Fortum.

Istället för att tala i termer om vad som ger lägst elpris är Fortums rekommendation därför att först fundera över om elpriset är något du vill och kommer att lägga mycket tankekraft på. Och om din privatekonomi är sådan att du har utrymme för ett rörligt elavtal där elräkningen kanske skjuter i höjden rejält någon månad, men med fördelen att totalkostnaden efter några år möjligen blir lägre än om du haft ett fast elpris.

Bor du i en stor villa, har liten marginal i ekonomin och hellre tänker på något annat än elpriset, då är ett fast elavtal troligen vad du ska välja. Bor du i en liten lägenhet och har råd med ett högre elpris någon månad, samtidigt som du inte heller oroar dig för att elpriset kan skjuta i höjden, då är ett rörligt elavtal troligen vad du ska välja, fortsätter Johan Bonerfält.

 

“Men vad ska jag göra då, jag är ju varken den ena eller den andra typen?”, kanske du tänker? Ja, då finns det som tur är en medelväg som kan vara gyllene just för dig. Med Fortums tilläggstjänst Prisskydd kan du skräddarsy ditt elavtal. Då har du ett rörligt elpris större delen av året men kan teckna ett fast elpris för två månader i taget under vintern när elpriset oftast stiger och du använder som mest el.

 

–  Jag är ju en riktig elnörd, så jag får ofta frågan från mina vänner om jag tycker att de ska ha ett fast eller rörligt elavtal. Men inte ens jag kan med säkerhet förutsäga elpriset. De flesta blir därför förvånade när jag istället för att prata om priset på el fokuserar på vad som passar just deras intresse för el och ekonomi bäst, avslutar Johan Bonerfält.

 

Fast eller rörligt - Johans fem tips

  1. Om du saknar svängrum i din privatekonomi och inte har råd med högre elkostnader under någon månad: välj ett fast elavtal så att du inte får några oförutsägbara utgifter.

  2. Har du sparat ihop en buffert som gör att du klarar av att priset skjuter i höjden en tid: välj ett rörligt elavtal.

  3. Är du väldigt el-intresserad: välj ett rörligt elavtal. Då har du möjlighet att följa elmarknaden och löpande bestämma hur du vill göra.

  4. Välj ett fast elavtal och luta dig tillbaka om du inte är så intresserad av el. Då vet du vad din el kostar per kilowattimme under hela avtalsperioden.

  5. Se alltid till just dina unika förutsättningar. Och hör gärna av dig till oss för att prata om vad som passar dig bäst. För oss är det mycket viktigare att ha kunder som är nöjda med sina val än kunder.

Läs mer om fast och rörligt elpris

Fler läsvärda artiklar hittar du här.