Lifta med solen

Nu kan du nå toppen av Åreskutan på förnybar energi. Sedan ett år tillbaka går liftarna VM8:an, Sadelexpressen och Duveds linbana helt och hållet på ren solkraft.

Solceller i skidbacke

2017 beslutade SkiStar att driva sina tre största liftar VM8:an, Sadelexpressen och Duveds linbana med 100 % solkraft. Initiativet är det första i världen och ett resultat av Fortum och SkiStars gemensamma samarbete kring hållbarhet.

– Vi ville presentera energi från naturliga källor i ett roligt och engagerande sammanhang som var enkelt att förstå. Det blir väldigt konkret för besökarna med solceller på lifttaken och en stor solblomma i backen som vecklar ut sig när solen skiner, berättar Ronnie Lundberg ansvarig för partnersamarbeten på Fortum som också har provåkt samtliga liftar.

Men även vid dåligt väder fortsätter liftarna att gå.

– Förutom de solceller som är monterade i anslutningen till liftarna så garanterar Fortum även att vi får solkraft från Fortums egen solpark eller andra solkraftsproducenter, berättar Niclas Sjögren på SkiStar som ansvarar för solcellsdriften i Åre.

Och samarbetet slutar inte i liften.

– Vi utökar vårt gemensamma arbete 2019 med installation av 20 laddstolpar för elbilar på SkiStars parkeringar. Efterfrågan på fler laddstolpar ökar drastiskt då fler väljer elbilar, avslutar Ronnie Lundberg.

Missa inte vårt kunderbjudande!

Som kund hos Fortum får du just nu 50 % rabatt när du bokar utvalt boende och SkiPass i Åre. Erbjudandet gäller vecka 15 vid bokning av minst fyra nätters boende samt SkiPass för hela perioden. Ta chansen och upplev de svenska fjällen när de är som bäst. Till erbjudandet (bokas via Mitt Fortum)

Läs mer om Fortums samarbete med SkiStar

Läs även andra läsvärda artiklar