Få kronor ger stor miljövinst

Det finns inga exakta siffror på hur mycket av det avfall vi producerar som hamnar fel istället för att återvinnas på rätt sätt. Men att det är för mycket råder det inga tvivel om. Skräp så som fimpar, plast och papper är inte bara missprydande, utan även direkt farligt för djur och natur. Genom att teckna Fortums smarta Miljöpaket får du inte bara din el från förnybara källor som sol, vind eller vatten – du hjälper också organisationen Håll Sverige Rent att hålla städer, natur och hav fria från skräp.

Skräp på stranden

Ingen kan väl idag vara på stranden utan att hitta minst en gammal plastflaska. För att inte tala om hur mycket skräp det finns under vattenytan. Det sopberg vi skapat på land och till havs skadar både vår miljö och kostar oss pengar och möda att komma till rätta med. Till exempel spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land på Bohuskusten varje timme. 

För Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, är det en självklarhet att både privatpersoner och företag engagerar sig för att kunna rensa miljön från skräp och avfall. 

"Den 4 maj har vi ett stort publikt event, Nordiska kuststädardagen, där vi uppmanar alla att gå ut och plocka skräp i sin närhet. Man måste inte ut till havet och rensa, utan det gäller lika mycket i våra inlandsvatten som sjöar, älvar, åar och bäckar. Det är ju nämligen så illa att skräp på land blir skräp i havet. Och det beror inte bara på att folk medvetet kastar saker i naturen. Det kan vara så att man till exempel ställer en tom plastflaska bredvid en papperskorg – och tror eller hoppas på att någon sedan kommer att ta hand om den. Men dessa blåser ofta iväg, och hamnar tillslut i havet".

Med en liten insats kan du som Fortumkund vara med och göra stor skillnad

Under ett år bidrar nämligen varje kund som tecknar sig för Fortums Miljöpaket med 100 kronor till den ideella organisationen Håll Sverige Rent. De arbetar för att samla kunskap om skräpet, driva opinion och förändra attityder och beteenden så att ingen skräpar ner.

"Alla måste hjälpas åt för att lösa problemet med nedskräpning. Genom skolan når vi ut till barn och ungdomar. Varje år anordnar vi en skräpplockarkampanj, Vi Håller Rent,  där närmre 700 000 personer ger sig ut och plockar skräp i naturen. Vuxna når vi genom ett aktivt arbete med kommuner, där vi även bistår med skräpmätningsmetoder och strategisk rådgivning kring hur kommuner kan arbeta effektivt för att inkludera nedskräpningsproblematiken  i sina avfallsplaner", säger Johanna Ragnartz.

Förutom att handgripligen vara med och rensa landet från skräp, är du som Miljöpaket-kund också indirekt med och bidrar till ett hållbart samhälle. All el i Miljöpaketet kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten. Vattenkraften är ryggraden i vår verksamhet och fungerar som naturens eget batteri. När solen inte skiner och vinden inte blåser finns vattnet lagrat i dammar så att el kan produceras, därför får du en mix av dessa förnybara energislag. 

Det finns fler fördelar med Fortums Miljöpaket

I Miljöpaketet ingår också kostnadsfri energirådgivning som hjälper dig att optimera din elanvändning i bostaden eller fritidshuset. Det är hur enkelt som helst. Lyft bara på luren till kundservice och boka en tid. På utsatt klockslag ringer en av våra duktiga energiexperter upp dig och tillsammans går ni igenom hur du och ditt hushåll använder el och hur du kan göra dig av med de värsta energibovarna på ett smidigt sätt. 

Vill du veta mer?

Läs mer om hur du tecknar Miljöpaketet 

Läs mer om Håll Sverige Rent och deras viktiga arbete här