Borta bra, men hemmasemester bäst

Varför resa ut ur riket, när du kan resa land och rike runt istället? I Sommarsverige kryllar det av guldkorn som är värda såväl en omväg som en egen resa. På köpet blir din semester klimatsmartare än om du åker ända till Långtbortistan. Här nedan har vi samlat fem favoriter för alla hemmasemestrare – från Norrlands riviera till den skånska solkusten.

Semestertips Sverige

Utflyktsmål 1. Luleås unika skärgårdsupplevelse

Det här gör du: Ja, vi vet – Norrland dras med ett illvilligt rykte om myggplåga under sommaren. Men låt inte detta lura dig. I skärgården utanför Luleå går solen aldrig ner, öarnas badklippor hyser såväl den sällskapssjuke som den ensamtörstande och för den rastlöse finns lika många aktiviteter som det finns, eh, myggor i Dalarna. Ta en båttur ut till Hindersön och unna dig en klassisk panna norrländskt kokkaffe på Jopikgården, paddla kajak från hamnbassängen ut till Gråsjälören och mumsa i dig en nygräddad våffla som belöning, eller stanna kvar på fastlandet och skäm bort dig själv med norrländska delikatesser på fantastiska restaurangen och saluhallen Hemmagastronomi.

Utflyktsmål 2. Sola skiner i Karlstad

Det här gör du: Fröding, Ferlin och Lerin. Eller Hellquist, Holm och Flash. I de värmländska skogarna samlas finkultur med popkultur på precis lika villkor. Utgår du från Karlstad, som i sig bjuder på en hel radda fantastiska upplevelser som Sandgrund, Mariebergsskogen och Alsters Herrgård, har du en värld av möjligheter. Vad sägs om travmuseet i Årjäng – det enda i sitt slag i hela norra Europa – eller Knäckebrödsmuseet i Filipstad – också antagligen det enda i sitt slag? Äter gör du bäst på intima Almars Krog, belägen ett par rallysvängar norr om Karlstad, där lokala specialiteter vårdats och förädlats.

Utflyktsmål 3. På västkusten intet nytt

Det här gör du:  Strömstad är en gränsstad som inte lär göra någon besviken. Här har du ett utmärkt läge för utflykter till såväl vårt västra grannland som till alla de charmiga sommarstäderna som ligger som ett pärlband söderut längs med granitkusten. Häpna över Svinesundsbrons mäktiga spann över vattengränsen mot Norge, stanna till i Grebbestad och njut av världens bästa ostron på Grebys eller vandra längs med botten av Helvetesgapet som Ronja så obrytt hoppar fram och tillbaka över i Tage Danielssons klassiska filmatisering. Däremellan gör du helt rätt i att unna dig lite nya kläder i Nordens största sportbutik i Tanum, praktiskt belägen utmed utflyktsvägen mellan Grebbestad och Fjällbacka. När du kommer tillbaka efter dagen rekommenderar vi starkt en välförtjänt paus och räkmacka på anrika Rökeriet, beläget på Torskholmen mitt i centrala Strömstad.

SemesterSverige

Utflyktsmål 4. Nyköping – navet vid havet

Det här gör du: Borgårdsteater, försvarsfort och sprithistoria. Även om Gästabudsspelen som hålls i Nyköping varje sommar är en magnifik upplevelse, har staden som en gång var vår huvudstad faktisk mer att erbjuda än tre elaka kungabröder och en bortkastad nyckel. Vad sägs om ölprovningar i bryggeriet Nils Oscars anrika lokaler, guidad tur i det militärstrategiska försvarsfortet Femöre, eller bara en skönt avkopplande promenad längs den vackra ån som skär tvärs igenom staden. Nyköpings strategiska läge gör det även utmärkt som bas för mer barnvänliga utflykter till exempelvis Kolmårdens djurpark eller Palstorps Hage. Blir sommarvädret inte som önskat går det ju dessutom enkelt att ta flyget till någon varmare del av världen från Skavsta. Blir du kvar kan vi starkt rekommendera en bit mat på Skafferiet, belägen strax intill Stora torget, eller en jätteglass på Aktersnurrans café nere i hamnen.

Utflyktsmål 5. Skånes vackraste sida

Det här gör du: ”Här blandas historiens identitet med förhoppningarnas nyfikenhet”, sammanfattade en gång vår förre statsminister Göran Persson vårt sydligaste landskap. Och det har han ju helt rätt i. Sundets pärla Helsingborg är ett utmärkt exempel på detta. En stor stad i en behändig förpackning. Här kan du äta god mat och känna historiens vingslag. Har du Helsingborg som mittpunkt kan du, utan att varken behöva nyttja bil, tåg eller flyg, ta dig till såväl sandstränder som grannländer. Börja dagen med ett morgondopp vid Tropical beach, käka frukost på Fahlmans, ta båten över till Helsingør och ta en rød pølse och en Tuborg på stortorget (japp - superturistigt, men otroligt gott), ta båten tillbaka och ta en kaffe på Zoegas eget café och avsluta dagen med en brakmåltid på ansedda AnJo. Eat, sleep, repeat!

 Fler läsvärda artiklar hittar du här