Solkraft - en obegränsad energikälla

Solkraft är nyckeln till en framtid med ren energi och har en stor roll i klimatomtällningen. Varje dag avger solen långt mer energi än vi behöver för att driva allt på jorden. Fortum har stor erfarenhet av att producera el från solen och deläger ett flertal solparker i Indien. Även i Norden är förutsättningarna för solkraft lovade. Därför utvecklar vi på Fortum solkraftsanläggningar också på vår hemmamarknad.

Renewable
Förnybar energi

Solpaneler producerar elektricitet genom att omvandla det ständiga flödet av ljusstrålning från solen till el.

Low emissions
Fri från koldioxidutsläpp

Inga skadliga ämnen släpps ut i luften under produktion av el med solpaneler.

Cost efficient
Låga driftskostnader

Solcellernas process, som förvandlar solsken till el, behöver inget bränsle och har låga rörliga kostnader.

Renare energi

Obegränsad energikälla

Solen producerar mer än tillräckligt med energi för att fylla hela världens energibehov, och till skillnad från fossila bränslen kommer den inte att ta slut på miljarder år. Den enda begränsningen för solkraft som förnybar energikälla är vår egen förmåga att omvandla den till elektricitet på ett effektivt sätt.

Solkraft ren energi

När du använder solceller för att skapa energi släpps inga växthusgaser ut i luften. Och eftersom solen producerar mer energi än vi någonsin kommer att behöva, är solen en mycket viktig energikälla för övergången till ren energi.

Enda bränslet som behövs

När solpanelerna har installerats är driftskostnaderna väldigt låga jämfört med andra former av kraftproduktion. Det krävs inget bränsle, och det betyder att solkraft kan skapa stora mängder elektricitet, utan den osäkerhet och de utgifter som förknippas med att säkra bränsleförsörjning.

 

Solen lyser genom håret på kvinna ute i naturen

Solkraft och miljö

Som en förnybar, koldioxidfri kraftkälla har solkraft en betydligt mindre påverkan på miljön än andra metoder för kraftproduktion. Den påverkan som sker är framför allt kopplad till tillverkning och transport samt återvinning av de material och metaller som krävs för att tillverka solpanelerna. 

Vi letar nya platser för nästa solkraftsprojekt

 

Vill du vara med och bidra till en renare värld? Vi söker nya områden för att etablera storskalig solkraft. Har du en solig fastighet på minst 40 hektar som du tror har bra förutsättningar för solkraft är du välkommen att kontakta oss för vidare samtal. Vi ser fram emot att höra från dig!

Frida Moberg

Frida Moberg

Projektutvecklare sol
Tel: 0732 41 15 14
frida [punktum] moberg [snabel-a] fortum [punktum] com

Vanliga frågor solkraft

Vad är solkraft?
Chevron down

Solkraft är en metod för kraftproduktion som omvandlar energi från solen till elektricitet. Den använder solpaneler, som ofta monteras på en byggnad eller koncentreras i solkraftsparker, för att möjliggöra en reaktion som omvandlar solens ljusstrålning till elektricitet.

Hur fungerar solpaneler?
Chevron down

Cellerna i solpanelerna förvandlar solsken till likström (DC). En omvandlare förvandlar därefter likströmmen till växelström (AC), som antingen kan användas direkt, matas in i elnätet eller lagras i ett batteri.

Vilka är fördelarna med solkraft
Chevron down

Den viktigaste fördelen är att det är en förnybar och ren energikälla. Solkraften är också skalbar. Det betyder att den kan tillämpas i industriell skala eller användas för att driva ett enda hushåll. När den används i liten skala kan extra elektricitet lagras i ett batteri eller matas tillbaka in i elnätet. Sammantaget avger solen långt mer energi än vi någonsin kommer att behöva. Den enda begränsningen är vår förmåga att omvandla den till elektricitet på ett kostnadseffektivt sätt.

Här hittar du alla våra kraftverk

Nyckeltal för 2021

(inklusive intressebolag)

948

produktionskapacitet MWp

9

solkraftsparker i drift

116

MWp under utveckling