Pressrelease

Positiv utveckling - mindre skräp under årets Älvstädning

05 oktober 2022, 08:24

Årets Älvstädning resul­terade i 19 ton bortstädat skräp. Det är 3 ton mindre skräp än förra året – en positiv utveckling som tyder på mindre skräp längs älvarna och att ungdomarnas insats genom åren gett resultat. Älvstäd­ningen genomfördes av  cirka 3 000 deltagare från 130 idrottsföreningar under två helger i augusti.   

pm 3

-Det märks att det är mindre skräp nu än tidigare år. Genom åren har mycket historiskt skräp och skrot plockats bort. Nu är det lite mindre sådant, men fortfarande en oroväckande mängd plastförpackningar och smått skräp. Det tar mindre plats i städsäckarna men gör fortfarande skada för miljön, säger Björn Ferry, olympisk mästare i skidskytte och ambassadör för Älvstädningen.   

Björn Ferry har sett stora variationer av mängden skräp under sina tio år som Älvstädningens ambassadör. Många av sträckorna längs med älvarna har städats under åren och det är tydligt att det är mindre skräp och skrot. Flera idrottsföreningar uttrycker i sina städrapporter att det känns meningsfullt att kunna följa en specifik sträcka, se skillnaden och fortsätta bidra till renare natur vid älven.    

-Vi är glada för att det är mindre skräp i år men 19 ton är fortfarande alldeles för mycket skräp i vår natur. Det känns viktigt att ha städat bort detta, så att det inte gör skada för människor, djur eller hamnar i vattenkraftverken, säger Sofia Steinbock, projektledare på Fortum.    

Ett nytt inslag för i år var att alla idrottsföreningar som har deltagit också gjort skräpanalyser av vad som hittats. Det har gett en mer detaljerad insyn i nedskräpningen som sker längs älvarna.   

Bland det mer förväntade skräpet i analyserna fanns plastförpackningar, cyklar, bildäck, glasflaskor, pappersförpackningar, cigarettfimpar och snusprillor. Några föremål som däremot stack ut lite extra var en kundvagn, baklucka från en personbil, ekolod, gamla tänder till en grävskopa och en vädersond.  

Älvstäd­ningen 2022 genom­fördes vid tre tillfällen, 20–21 och 28–29 augusti samt ett vårstäd i Dalälven, innan vårfloden kom. Det städades utmed utvalda sträckor längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Se bilaga för lista på årets deltagande idrottsföreningar.