Pressrelease

Mycket höga flöden i Värmlands och Dalarnas små och medelstora vattendrag

04 oktober 2021, 09:13

Den senaste veckan har det kommit stora mängder regn i Värmland och Dalarna. Vid denna tid på året så tar växtligheten inte upp vatten, så trots att det varit torrt kommer huvuddelen av denna nederbörd ut i vattendragen och medför höga flöden.

vårflod

-Det handlar om flöden som är större än en normal vårflod, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum. -Vi behöver gå tillbaka tjugo då de senast vara dessa volymer vid denna tid på året.

Hittills har den stora ökningen skett i de mindre flödena, men de under det närmaste dagarna kommer även flödet i de större vattendragen öka. Flödet i Klarälven beräknas bli lika högt som under en vårflod och även i Västerdalälven är det höga nivåer. Exakt hur högt flödet blir beror dock på hur mycket ytterligare regn som kommer över området.