Pressrelease

Premiär för Sveriges första laxkanon vid Forshaga kraftverk

07 oktober 2020, 12:02

I måndags den 5 oktober hade fisktransportsystemet Whooshh premiärvisning i Forshaga, Klarälven, den första som tagits i drift någonsin i Sverige. Systemet möjliggör transport av fisk från en plats till en annan på ett sätt som minimerar risk för stress och skador på fisken samtidigt som det förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna i Forshaga.

MicrosoftTeams-image 6

Det är i anslutning till Forshaga kraftverk som Fortum driver en fångstanordning med förvarings- och sorteringsbassänger för lax och öring som nyttjas dels i kompensationsodlingssyfte och dels för upptransport av lekvandrande vilda Klarälvslaxar- och öringar. Det nya systemet innebär att laxen ”whooshhas” från fångstbassängen upp till en specialbyggd tank på lastbil för vidare transport förbi åtta kraftstationer till sina lekområden längre upp i älven. Men systemet kan även nyttjas för att automatiskt whooshha fisk förbi ett vandringshinder/damm.

-I dagsläget transporterar vi årligen mellan 1 000 och 1 500 vilda laxar och öringar upp till lek- och uppväxtområdena i älven. I år har vi faktiskt slagit ett rekord i antal upptransporterade laxar, inte sedan slutet av 1940-talet har vi haft så som noterats hittills i år. Men i framtiden hoppas vi att det ska bli ännu fler, framför allt med tanke på att stora ytor i den oreglerade delen av Klarälven som är flottledsrensade kommer att återställas med start nästa år, säger Marco Blixt som ansvarar för fiskefrågorna på Fortum.