Pressrelease

Årets Älvstädning startar i Åre och avslutas i Gullspång

18 augusti 2020, 08:39

För åttonde året i rad ger sig tusentals idrottsungdomar ut för att städa upp längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Älvstädningen, i samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige, genomförs under helgerna 22-23 respektive 29-30 augusti. Startskottet går i Åre och deltar gör även Björn Ferry, Älvstädningens ambassadör. Under de år som Älvstädningen har anordnats så har de deltagande föreningarna tillsammans plockat upp över 200 ton skräp, allt från cyklar och kläder till plast.

kajakstädning-ljusnan1

-Det är glädjande att vi kan genomföra Älvstädningen även i år även om vi med anledning av Covid-19 får göra det på lite annorlunda sätt. Älvstädningen genomförs i alla älvar där vi har vattenkraftverk och det är en viktig insats för den lokala miljön som de deltagande ungdomarna gör samtidigt som vi stöttar den lokala ungdomsidrotten, säger Maja Nordgren, projektledare på Fortum.

Årets Älvstädning startar i Indalsälven den 22 augusti för att sedan ta Ljusnan den 23 augusti. Därefter väntar Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven under helgen 29-30 augusti. Ungdomarna från deltagande idrottsföreningar kommer att plocka bort skräp på utvalda sträckor längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. De har valts ut tillsammans med berörda kommuner. Startskottet sker i Åre längs Indalsälven tillsammans med Älvstädningens ambassadör Björn Ferry. Förra året deltog runt 2000 ungdomar från sammanlagt 83 föreningar längs våra älvar, men i år kommer fler föreningar att delta.

-Detta år är det extra viktigt att vi ger denna möjlighet till föreningslivet, då många föreningar och klubbar har haft extra svårt att samla ihop pengar till lagkassan såsom försäljning av varor genom dörrknackning, tävlingar och cuper pga. Covid-19. Därför har vi i år erbjudit fler föreningar att delta, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Sedan Älvstädningen startade 2013 har tusentals idrottsungdomar i olika föreningar längs älvarna städat bort mer än 200 ton skräp.

-Det blir intressant att se om den positiva trend vi sett med minskade volymer av skräp i områden som städats årligen kommer att fortsätta trots årets stora ökning av semestrande inom landet. Jag tror och hoppas att det är så, säger Maja Nordgren, projektledare på Fortum.  

Fortum följer myndigheternas råd om att hålla avstånd och på andra sätt undvika smittsmittspridning och andra risker. Det betyder att detta arrangemang, i likhet med andra vi genomfört under året, kommer att ha lite speciella former och säkerhetsrutiner.