Pressrelease

Fortum säljer delar av Recharge – målet är att öka utbyggnadstakten av den publika laddinfrastrukturen

27 april 2020, 08:31

Tillsammans med nya samarbetspartnern Infracapital ska Fortum öka utbyggnadstakten av den publika laddinfrastrukturen väsentligt. Recharge är redan idag Nordens största operatör med nära 1300 egna publika laddstationer och med driftsansvar för ytterligare 1400 stationer. 

annika hoffner01

-Fortum har redan antagit utmaningen att fyrdubbla utbyggnaden av publika laddstationer mellan 2019 och 2020. Genom detta nya samarbete kan vi satsa ytterligare på denna samhällskritiska infrastruktur säger Annika Hoffner, chef för Fortum Recharge AS.     

Fortum har tecknat avtal med Infracapital, en del av M&G Plc, om en försäljning av majoriteten i Fortum Recharge. Syftet med partnerskapet är att utöka Recharges verksamhet för att möta den framtida efterfrågan samtidigt som Fortum frigör kapital för ytterligare tillväxt inom laddtjänster. Fortums ägarandel av Recharge kommer vara 37 procent. 

-Vi vill vara i framkant och kunna erbjuda marknadens laddlösningar till våra kunder. Genom partnerskapet med Infracapital, en finansiellt stark partner, vill vi kunna öka både utbyggnadstakten och antalet laddstationer som vi ska bygga. På så sätt så kan vi ta vår del av ansvaret för övergången till en utsläppsfri transportsektor, säger Annika Hoffner. 

Fortum kommer även fortsatt ha fullt ägarskap av Charge&Drive. Genom Charge&Drive får kunderna tillgång till Nordens största nätverk av publika laddstationer och det är även den ledande digitala mobilitetstjänsten för publik laddning. Fortum behåller även hemma- och destinationsladdningstjänsterna under varumärkena Charge&Drive och Plugsurfing. Fortum kommer även fortsatt att erbjuda mjukvara som en tjänst (SaaS) för drift av laddinfrastrukturnätverk och kundgränssnitt till andra laddinfrastrukturoperatörer.  

 -Infracapital fokuserar på att bidra till Europas övergång till samhälle med reducerade CO2-utsläpp och samtidigt leverera värde och tillväxt för våra investerare. Elbilar kommer spela en viktig roll i den övergången och vi är glada över att bli en del av denna marknad och jobba med Fortum – en ledande partner inom ren energi med en betydande lokal närvaro och tillväxtpotential, säger Christophe Bordes, administrativ direktör i Infracapital. 

Om Infracapital
Infracapital investerar i, bygger och förvaltar samhällskritisk infrastruktur  för att möta samhällets ändrade behov och skapa långsiktig ekonomisk tillväxt. Infracapital är en del av M&G, en ledande europeisk spar- och investeringsverksamhet. M&G förvaltar långsiktigt sparande för mer än fem miljoner människor och är en stor investerare i Storbritannien och världsekonomin. Förvaltningskapitalet uppgår till 352 miljarder pund (per den 31 december 2019). www.infracapital.co.uk