Pressrelease

Sweco väljer Fortum när tjänstebilsflottan ska elektrifieras

19 november 2019, 06:42

När arkitekt- och teknikkonsulten Sweco Sveriges 700 tjänstebilar ska elektrifieras kommer även de 1500 parkeringsplatserna vid Swecos 50 svenska kontor utrustas med laddmöjlighet. För att göra det har Sweco skrivit under ett ramavtal med Fortum som prioriterad partner för installationen av laddplatserna. Avtalet blir ett viktigt steg för Sweco Sverige att ta sig närmare visionen om en helt fossilfri verksamhet år 2040.

CD Sweco 1

–Klimatfrågan är högt på agendan hos oss och med detta bidrar vi till att få fler elbilar och laddhybrider ut på vägarna, vilket även gynnar andrahandsmarknaden, säger Magnus Nilsson är rese- och bilansvarig på Sweco Sverige.

Sweco är Europas ledande konsult inom teknik, arkitektur och miljö och Sweco Sverige har antagit ett mål om att vara klimatneutrala 2040. Det innebär bland annat en fossilfri kontorsdrift i Sverige 2030 och en fossiloberoende fordonsflotta 2023. Som ett viktigt steg på vägen har Sweco sedan 1 januari 2019 antagit en tuffare bilpolicy för bolagets sjuhundra tjänstebilar. Från och med 2020 köper man bara in så kallade bonusbilar, som drar mindre än 60 gram CO2/km.

–Det var viktigt för oss att hitta en leverantör som kunde erbjuda hela ekosystemet, med egen app, smidiga betalningar och ett brett nätverk av laddplatser över hela landet. Då landade valet på Fortum, säger Magnus Nilsson, som menar att laddplatser snart kommer att kännas lika naturliga som belysning i ett parkeringsgarage.

Då det handlar om 50 kontor och 1 500 parkeringsplatser kommer även Fortum installera laddplatserna successivt. Först ut är Boden där sex laddplatser installeras innan årsskiftet 2019/2020. Ramavtalet omfattar även ett erbjudande till Swecos alla Sverigeanställda, totalt 5 600 personer. Avtalet mellan Fortum och Sweco ger även möjlighet till saminvesteringar med den enskilda kontorsfastighetens ägare – eller andra hyresgäster.

–Jag uppskattar att vi installerar 150 laddplatser hos Sweco under 2020. Som en del av ramavtalet ger Fortum samtidigt alla Swecos villaägare möjlighet till en smidig installation av hemmaladdare eftersom det i många faller inte räcker med laddning på kontoret för att välja elbild, säger Andreas Nilsson, account manager för Destination & Home Charging på Fortum.

Om Fortum Charge&Drive
Charge & Drive erbjuder ett marknadsledande affärssystem för laddinfrastruktur och ett nätverk som är ledande i Norden med ca 740 snabbladdare och ca 4 900 smarta laddare i 18 länder samt i Indien. Partnerskapet med Plugsurfing ger slutkunden tillgång till över 130 000 laddpunkter i Europa. Molntjänsten Charge&Drive har bland annat en flexibel betalningsfunktion, kundtjänst, och mobilapp med karta samt omfattande funktioner för distansövervakning. Tjänsten används redan av ett 50-tal samarbetspartners i Norden och har cirka 90 000 slutkunder.

Om Sweco
Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. Resultatet av vårt arbete blir hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten. Med 16 000 medarbetare i Europa kan vi erbjuda våra kunder rätt kompetens för varje sammanhang. Vi genomför uppdrag i 70 länder varje år. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 18,7 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.