Gröna husen planerar för framtiden

brf lidingo

I BRF GRÖNA HUSEN på Lidingö går man före marknadens behov. Med tio laddstolpar på parkering och Lidingös största solpanelsatsning på hustaken rustar man sig väl för en hållbar framtid.

Gröna husen på Lidingö var i Lidingö stads ägo fram till 2005, varpå ägandet övergick i en bostadsrättsförening. I dag innefattar kvarteret 14 byggnader med 156 lägenheter och två förskolor.

Per Eriksson har suttit i styrelsen i nio år. Under den tiden har det skett en stor förändring i hur man diskuterar hållbarhet och miljöfrågor. Att jobba med återvinning och matsopor har varit viktiga åtgärder. I dag är det framförallt energiförbrukningen som står i fokus.

I maj 2018 installerades solpaneler på hustaken – en process som har tagit fem år från initial diskussion till slutgiltig installation.

– Det är den största solpanelsatsningen på Lidingö, säger Per Eriksson. I dag har vi en kapacitet på 120 kW, och den kapaciteten vill vi fördubbla.

Elektriciteten från panelerna har redan börjat ge ett litet bidrag till kassan eftersom man har kunnat sälja tillbaka energi till Fortums nät.

Välkrattat för elektrifieringen

På parkeringsplatsen finns dessutom 10 nya laddplatser från Fortum, uppsatta med bidrag från Naturvårdsverket.

– Vi ser att elektrifieringen kommer på bred front, och planen är att fördubbla kapaciteten även när det gäller laddstolparna. Vi har också kikat på bilpoolslösningar för framtiden. Det finns mycket att göra för att bli mer hållbara, och vårt arbete har bara börjat.