Pressrelease

Laxens Dag vid Gullspångsforsen

22 oktober 2019, 06:09

Lördagen den 26 oktober öppnar Fortum upp för en dag tillägnad lax. Evenemanget äger rum vid Gullspångs kraftverk mellan 12-16 och flera aktörer kommer att finnas på plats för att bl.a. visa film, fisk, forskning, modellering och presentation av laxprojektet GRAP. Det kommer att finnas möjligheter att gå en promenad tillsammans med Gullspångs kommun för att se laxtrappan, eventuell laxlek samt få historiken om Gullspångslaxen.

fish-ladder-forest

-Laxens Dag är en del av ett större, internationellt initiativ, som vi är stolta över att bidra till genom att arrangera den här dagen, berättar Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum. -Vi vill bjuda folk på en trevlig dag där man får lära sig mer om de spännande projekt som pågår just nu för att stärka gullspångslaxen. Är man intresserad av lax hoppas jag att man tar sig tid att komma förbi! Det kommer även finnas fika under dagen.

Det är det internationella initiativet International Year of the Salmon 2019 där aktörer är med för att är informera om och öka intresset för åtgärder och forskning för bevarande, restaurering och långsiktigt hållbart nyttjande av laxbestånden och laxens livsmiljöer. I Sverige är det Havs- och Vattenmyndigheten i Sverige (HaV) som samordnar Laxens år 2019. På Laxens Dag i Gullspång kommer aktörer såsom Länsstyrelsen, Gullspångs kommun, Gammelkroppa Lax AB, Jyväskylä och Karlstad universitet samt Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund att informera om sina initiativ och projekt med koppling till gullspångslaxen.

Praktisk information
Dörrarna är öppna mellan 12:00-16:00, ingen föranmälan krävs. Fortum bjuder på fika. Det finns parkering på plats, följ anvisningarna på plats.

Adressen till kraftverket är: Gullspångs kraftverk, Storgatan 39, 547 24 GULLSPÅNG

GPS-koordinater: 58°59'11.1"N 14°06'24.4"E