Pressrelease

Kungsbacka kommun och Södra skogsägarna vinnare av Laddguldet 2019

03 juni 2019, 17:01

Nu står det klart, Kungsbacka kommun och Södra skogsägarna är vinnare av Laddguldet 2019 i de två kategorierna Sveriges bästa elbilskommun och Sveriges bästa elbilsföretag.

laddguldet stor 2019

För tredje året i rad delas Laddguldet ut, ett pris till det företag och den kommun som bidragit mest till omställningen för laddbara fordon. Årets tävling arrangeras av Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet, Power Circle och Dagens Samhälle. I slutskedet var det fem finalister i varje kategori, alla med bidrag till minskade utsläpp genom att driva på i utvecklingen mot en eldriven transportsektor.

-Gemensamt har finalisterna att de driver utvecklingen framåt för eldrivna transportmedel, de erbjuder alla bra förutsättningar för omställningen till elfordon och därmed även ett bättre klimat. De är alla viktiga inspiratörer och visar på många goda exempel på hur man kan arbeta med mer eldriven transport i sitt företag eller i sin kommun, säger Tobias Henmark, Fortum Charge & Drive

2019- års vinnare i kategorin för bästa kommun är Kungsbacka. På andra och tredje plats Eskilstuna och Torsby kommun. Juryns motivering till förstapriset är att Kungsbacka har genomfört ”en samlad satsning på sol, laddinfrastruktur samt laddbara bilar och ett fokus på nydanande lösningar som V2G-tekniken”.

I företagskategorin är det Södra skogsägarna som kammar hem vinsten, följt av Alpina VM 2019 i Åre och Lidl. Enligt juryns motivering har Södra skogsägarna arbetat för en omställning med bestämdhet. Motiveringen lyder: ”Med en hög ambition i ett traditionellt energikrävande segment har årets vinnare bestämt sig för att göra en stor satsning med totalt 112 laddpunkter utspritt i verksamheten för att möjliggöra pendling med elbil för de anställda.”

De två vinnarna tilldelades pris av Energi- och Digitaliseringsminister Anders Ygeman den 3 juni.

Juryn bestod i år av Tobias Henmark, Business Manager för Fortum Charge & Drive i Sverige, Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet, Johanna Lakso, vd Power Circle och Olov Carlsson, Chefredaktör Dagens Samhälle.

Om Laddguldet
År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70% jämfört med år 2010, enligt de klimatmål som sju av riksdagens partier står bakom. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet. 2017 var första året för tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. Vinnare blev Gävle, följt av Östersund och Falun som tog hem andra respektive tredje plats. På delad fjärdeplats kom Stockholm, Jönköping och Kalmar. År 2018 vann Lerums kommun samt Ryska Posten.

För kontakt med pristagarna, vänligen kontakta:
Kungsbacka: Christer Lindström, Fordonsansvarig, christer [punktum] lindstrom [snabel-a] kungsbacka [punktum] se
Eskilstuna: Gustav Helander, Utvecklare i miljöfrågor, gustav [punktum] helander [snabel-a] eskilstuna [punktum] se
Torsby: Thomas Stjerndorrf, Förvaltningschef, thomas [punktum] stjerndorff [snabel-a] torsby [punktum] se
Södra skogsägarna: Maria Baldin, Kommunikations- och hållbarhetsdirektör, maria [punktum] baldin [snabel-a] sodra [punktum] se
Alpina VM i Åre 2019: Ulrika Svensson, Marketing Manager, ulrika [punktum] svensson [snabel-a] are2019 [punktum] com
Lidl: Petra Whitehead, Press- och PR ansvarig, petra [punktum] whitehead [snabel-a] lidl [punktum] se