Pressrelease

Fortum tecknar avtal med ONE Nordic om drift och underhåll av Fortums 119 vattenkraftstationer

27 juni 2019, 09:00

Fortum Sverige AB har efter en upphandlingsperiod valt att tilldela ONE Nordic AB ett större uppdrag inom vattenkraften. Avtalet innebär att ONE Nordic tar över ansvaret för underhåll inkl. mindre projekt och lokal drift av Fortums 119 vattenkraftkraftstationer, 232 dammar samt 209 aggregat i Gullspångsälven, Klarälven, Ljusnan, Ljungan, Dalälven, Indalsälven och Ångermanälven. Avtalet sträcker sig över tre år med option på ytterligare två år med start senast årsskiftet 2019/2020. I samband med avtalsövergång sker en verksamhetsöverlåtelse och ONE Nordic övertar cirka 200 medarbetare från nuvarande leverantör.

krangede 07

Fortum har som mål att arbeta för en kraftproduktion helt utan koldioxidsläpp, och i det arbetet är den förnybara vattenkraften helt avgörande. I det arbetet ingår att utveckla vattenkraften så att den är optimalt anpassad för att vara en grundpelare i det koldioxidfria energisystemet.

− Vår underleverantör är en nyckel för att underhålla vår vattenkraften optimalt, men också i att tillsammans utveckla framtidens vattenkraft. Vi har valt ONE Nordic eftersom vi värdesätter deras erfarenhet inom underhåll samt möjligheter till synergier med andra kunduppdrag och kompetenser inom företaget, säger Martin Lindström, chef för Fortums vattenkraftsanläggningar. -Vi tror att ONE Nordics organisationsmodell kommer passa Fortums sätt att arbeta och ge fördelar för oss i ett samarbete. Slutligen är det vår övertygelse att ONE Nordic kommer vara en stark partner i att utveckla underhållsarbetet bland annat genom digitalisering. Vi är övertygade att personalen och vår vattenkraft kommer vara i goda händer och ser fram emot att avtalet träder i kraft, fortsätter Martin Lindström.

ONE Nordic har i många år arbetat med underhåll och drift samt tekniskt komplicerade projekt inom vattenkraften både i södra, mellersta och norra Sverige.

− Detta är ett otroligt spännande uppdrag för oss, säger ONE Nordics VD Jonas Arvidsson. -Vi har nu påbörjat integrationsarbetet med Fortum och tillsammans driver vi ett flertal delprojekt som ska säkerställa att alla inblandade är väl förbereda det datum som verksamhetsöverlåtelsen sker. All personal som ingår i nuvarande leverans kommer erbjudas anställning på ONE Nordic med bibehållna villkor.

Om ONE Nordic
Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, distributörer och energianvändare. Vi har marknadens bästa kompetens för att utveckla, bygga, modernisera, optimera och underhålla kundernas anläggningar. Vi arbetar bland annat med de största aktörerna i branschen och tillsammans utvecklar vi högteknologiska och hållbara energisystem. ONE Nordic är en av Sveriges ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och underhåll inom energi- och industrisektorn. Bolaget ägs av Altor Fund III. ONE Nordic har cirka 1000 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder SEK. Huvudkontoret ligger i Malmö. www.one-nordic.se.