Pressrelease

Leksand pilot när Älvstädningen testar att städa innan vårfloden

15 april 2019, 06:44

Årets första Älvstädning börjar redan den 17 april i Leksand då fyra idrottsföreningar städar ett antal sträckor längs Dalälven. Förhoppningen är att kunna städa bort mer skräp innan vårfloden kommer. I övrigt sker Älvstädningen som vanligt senare under året, en annan nyhet för i år är att även Indalsälven kommer städas tillsammans med Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

älvstädning1

-Vi är stolta att ha Älvstädningen tillsammans med Städa Sverige. Dels ger vi ger idrottsföreningarna chansen att göra skillnad i närmiljön, dels ger det en bra möjlighet att tjäna pengar till föreningskassan. Vi har tidigare fått signaler om att mer skräp skulle kunna städas upp om det sker innan vårfloden. Då den varierar blir det lite mer svårplanerat, men vi testar nu med Leksand för att se vilken skillnad det ger, säger Desirée Hylander, projektledare för Älvstädningen på Fortum

Onsdagen den 17 april kommer SK Leksand, Leksands IF FK och Insjöns IF BK P03 att städa en del av Dalälven. Den 5 maj gör Leksands Simförening ytterligare en städinsats i kommunen.

- Vårt mål är att göra en så stor insats som möjligt för miljön. Föreningarna känner sitt närområde och vet hur det ser ut där. Det blir därför ett viktigt inspel när det beslutas om vilka älvsträckor som ska städas, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under ett antal helger under 2019 kommer föreningar att plocka bort skräp på utvalda sträckor utmed Indalslälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven med biflöden. Alla föreningar som deltar får betalt för sitt arbete.