Pressrelease

Den 6 maj släpps 30 000 laxar och havsöringar ut - igen!

30 april 2019, 06:51

Återigen är det äntligen dags för det traditionella Laxsläppet i Stockholm, för 46e året i rad! 
Den 6 maj klocka  13.00 släpps 30 000 laxar och havsöringar ut i Strömmen, mitt i stan, till många stockholmares och turisters förtjusning.

laxslappet 2018 webb 15

Laxsläppet har pågått mitt i centrala Stockholm sedan 1973 och är både ett tecken på att våren är här och att vattnet i huvudstaden är ett av de renaste i världen. Tillsammans med HEBA och Stockholms stad sponsrar Fortum Laxsläppet för sjunde året i rad och vi är mycket stolta över att vara med och bidra.

- Som stockholmarnas energibolag vill vi bidra till att bevara det unika laxfisket i centrum. 2019 är laxens år och uppmärksammas genom olika initiativ världen över vilket gör att det känns extra roligt att genomföra laxsläppet just i år, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum.

Stockholm är en av världens renaste huvudstäder och vår verksamhet bidrar till detta. Som hälftenägare i Stockholm Exergi bidrar vi till en mer hållbar Stockholm genom den fjärrvärme som värmer stockholmarnas hem. Fjärrvärmen har gjort att utsläppen minskat med 70 procent sedan 1980. Genom Fortum Charge & Drive med samarbetspartners ä bygger och driver laddinfrastruktur. Omställningen av fordonsflottan bidrar till att minska utsläppen från den stora utsläppskälla som är kvar att hantera stadens trafik.

Allt detta är sådant som bidrar till att vi har så bra vattenkvalitet att vi kan äta den fisk som fångas i Strömmen, mitt i stan. Genom att sponsra Stockholms stads utsättning av lax och havsöring i Stockholms ström så bidrar vi till att Stockholm fortsätter att sjuda av liv, även under ytan.

Kom förbi och upplev Laxsläppet själv! Välkommen till Stockholms Ström, bredvid Strömbron, måndagen den 6 maj kl 13.00.

Om Laxsläppet
Varje år släpper vi ut laxar och havsöringar i Stockholms ström. Det är ett sätt att säkerställa att det finns ett starkt fiskebestånd att fiska i stadskärnan samt att peka på hur rent vårt vatten är i den svenska huvudstaden. Laxsläppet görs i samarbete med Stockholms stad och HEBA.