Pressrelease

Höghastighetsladdare öppnad i Västerås

08 mars 2019, 09:23

Den 7 mars öppnade Fortum Charge & Drive och McDonald’s den avslutande HPC-stationen som knyter samman Oslo med Stockholm och Helsingfors med en korridor av höghastighetsladdare. Motsvarande 25 mils räckvidd på 10 minuter klarar laddstationen som mest. Även om fordon som klarar detta dröjer ett tag till kommer flera av de modeller som finns idag, med laddkapacitet upp till 150 kW, att kunna ladda betydligt snabbare jämfört med traditionella snabbladdare på 50 kW. Vid invigningen erbjöds det även provkörning av ett antal populära elbilsmodeller.

IMG 0016

-Redan i början av 2017 berättade vi om vår ambition att etablera en laddkorridor med HPC-laddare för att knyta samman Oslo, Stockholm och Helsingfors. Detta är den sista laddaren i den korridoren och då de har kapacitet att ge 25 mils räckvidd på tio minuter skapas helt andra förutsättningar för långdistansresor, säger Tobias Henmark, Sverigechef, Fortum Charge & Drive.

De övriga HPC-laddarna i laddkorridoren öppnades under 2018. I samarbetet kring denna standard finns BMW, Daimler (Mercedes & Mini), Ford och Volkswagengruppen i form av Audi och Porsche.

-McDonald’s och Fortum Charge & Drive har sedan 2012 samarbetat kring utbyggnaden av laddinfrastruktur och vi har sedan de första laddarna installerades sett hur laddningen varje månad ökat. Med HPC-laddarna har vi nu tagit de första stegen till laddinfrastruktur 2.0, säger Henrik Nerell, miljö- och presschef på McDonald’s.

Anläggningen som ligger vid McDonald’s restaurang i Hälla, Västerås har förutom två HPC-laddplatser även två AC-platser med 22 kW effekt. Det innebär att alla elbilstyper, inklusive laddhybrider, kan laddas. Anläggningen är helt förberedd för ytterligare fyra HPC-laddplatser så att kapaciteten kan växa med marknadsbehovet.