Pressrelease

Fortum Charge & Drives laddplats i Kristinehamn vinner priset för Årets Laddplats 2018

01 december 2018, 16:14

Årets laddplats är en utmärkelse som delas ut för att uppmärksamma det allt det jobb och engagemang som görs för att snabba på Sveriges övergång till eldriven mobilitet. Utmärkelsen delas ut av föreningen Elbil Sverige, databasen uppladdning.nu samt tidningen Elbilen i Sverige. Nominering till de olika priserna görs av Elbil Sveriges medlemmar.

HPC 1

I år gick priset till Fortum Charge & Drives laddplats i Kristinehamn. Laddplatsen har Sveriges första publika HPC-laddstation som ger 25 mils räckvidd på 10 minuter. Laddstationen som ligger vid McDonald’s restaurang i Kristinehamn har förutom två HPC-laddplatser även två AC-platser med 22 kW effekt. Det innebär att alla elbilstyper, inklusive laddhybrider, kan laddas. Anläggningen är helt förberedd för ytterligare fyra HPC-laddplatser så att kapaciteten kan växa med marknadsbehovet.

-Vi är otroligt glada och stolta över att motta priset för Årets Laddplats! Redan i början av 2017 berättade vi om vår ambition att etablera en laddkorridor med HPC-laddare för att knyta samman Oslo, Stockholm och Helsingfors. Detta är den andra laddaren i den korridoren och då den har kapacitet att ge 25 mils räckvidd på tio minuter skapas helt andra förutsättningar för långdistansresor, säger Tobias Henmark, Sverigechef, Fortum Charge & Drive.

-McDonald’s och Fortum Charge & Drive har sedan 2012 samarbetat kring utbyggnaden av laddinfrastruktur. Med HPC-laddaren i Kristinehamn tog vi det första steget till laddinfrastruktur 2.0 vilket gör utnämningen extra hedrande, säger Henrik Nerell, miljö- och presschef på McDonald’s.

Om Fortum Charge & Drive
Charge & Drive erbjuder ett marknadsledande affärssystem för laddinfrastruktur och ett nätverk som är ledande i Norden med ca 740 snabbladdare och drygt 3 000 smarta laddare. Molntjänsten Charge and Drive har bland annat en flexibel betalningsfunktion, kundtjänst, och mobilapp med karta samt omfattande funktioner för distansövervakning.

Tjänsten används redan av ett 50-tal samarbetspartners i Norden och cirka 90 000 slutkunder. Hittills har företag som Sollentuna Energi och Miljö, Jönköping Energi, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Alingsås Energi, Halmstad Energi och Miljö, Landstinget i Kalmar, Vasakronan, Luleå Energi, Hudiksvall Kommun, Östersund Kommun, Ockelbo Kommun, Näckåns Energi, Mälarenergi, Falu Energi & Vatten, Hedemora Energi, Borlänge Energi, Ödeshög & Vadstena Kommun, Ale Kommun, Nissan, Genesta Property Nordic, Preem, Locum, Renault, BMW, Kraftringen och McDonalds valt att samarbeta med Fortum Charge & Drive.

För mer information se gärna: www.chargedrive.se

Om Elbil Sverige
Elbil Sverige grundades i Trollhättan och är en oberoende ideell förening som verkar för fler elbilar och elfordon i Sverige. De samlar Sveriges elbilsägare och entusiaster genom elbilsträffar och arrangemang.

Om Tidningen Elbilen
Tidningen Elbilen är en oberoende tidskrift om laddbara fordon som grundades 2013 och ges ut 8 gånger per år.